Stejt department: Slučajevi nasilja nad manjinama i profašistički incidenti u Hrvatskoj

Srna
Stejt department: Slučajevi nasilja nad manjinama i profašistički incidenti u Hrvatskoj

Zagreb - Socijalna diskriminacija i slučajevi nasilja prema etničkim manjinama, ženama i LGBT zajednici, te korupcija u vlasti najveći su problem pri poštivanju ljudskih prava u Hrvatskoj, navodi američki Stejt department.

U izvještaju za 2015. godinu navodi se da je bilo slučajeva diskriminacije prema etničkim Srbima i Romima.

Stejt department ističe slučaj sa uvođenjem ćirilice u Vukovaru, što je izazvalo proteste, ali se napominje da je Vlada "čvrsto branila postavljanje ćiriličnih natpisa, kako je predviđeno zakonom".

Zabilježeno je nekoliko slučajeva antisemitizma u Hrvatskoj. Kao primjer, Stejt department navodi iscrtavanje "svastike" na Poljudu, na utakmici Hrvatske i Italije.

Navodi se da su predsjednik Kolinda Grabar Kitarović i tadašnji premijer Zoran Milanović osudili incident, ali i da krivac još nije pronađen.

Kao problemi Hrvatske navedeni su sporost pravosuđa, neriješeno pitanje restitucije imovine, antisemitizam, te, kako se ocjenjuje, "izolovani slučajevi iskazivanja profašističkih osjećanja", kao i krijumčarenje ljudima.

Vlada Hrvatske, projenjuje se u izvještaju, poštuje zabranu diskriminacije zasnovane na rasi, polu, vjeri, političkoj opciji, nacionalnom ili društvenom porijeklu, seksualnoj ili rodnoj orijentaciji, starosti, socijalnom statusu i oboljelima od nezaraznih bolesti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana