Stefan Đukić za “Glas Srpske: Đukanovićeva priča više ne pije vode

Veljko Zeljković
Stefan Đukić za “Glas Srpske: Đukanovićeva priča više ne pije vode

Upoređujući Srbe iz Crne Gore sa onima koje je hrvatska vlast protjerala 1995. u akciji “Oluja”, predsjednik Crne Gore i lider DPS-a Milo Đukanović pokušava ponovo jednom ružnom i zapaljivom retorikom da podijeli građane i dodatno destabilizuje političke prilike unutar Crne Gore, u vremenu kada rejting DPS-a nikada nije bio niži.

Kaže ovo u intervjuu za “Glas Srpske” politički analitičar i profesor sa Filozofskog fakulteta u Baru Stefan Đukić, osvrćući se na autorski tekst Đukanovića u kojem on poziva građane da glasaju za one koji neće izdati Crnu Goru, navodeći kako “lideri srpskih stranaka u Crnoj Gori svoju političku borbu vode na pogubnoj platformi, koju su Srbi u Hrvatskoj najbolje apsolvirali 1995”.

- Ovakve i slične izjave Đukanovića nisu ništa novo. Nažalost, on vrlo često koristi ovakva ružna poređenja, što kao predsjednik svih građana nikako ne bi smio - kaže Đukić.

GLAS: Da li on na ovaj način, održavanjem stalnih političkih tenzija u stvari pokušava da skrene pažnju sa nekih drugih bitnijih stvari, poput borbe protiv korupcije, kriminala...

ĐUKIĆ: To je standardna priča, ne samo u Crnoj Gori, već i u drugim zemljama u regionu. Ipak, treba imati u vidu da je politički rejting DPS-a u drastičnom padu te na ovakve i slične izjave Đukanovića treba gledati u tom kontekstu - kao na njegov posljednji pokušaj da privuče dio biračkog tijela, jer predsjednički izbori su tokom naredne godine, a republički se mogu dogoditi u bilo kom trenutku. Svjestan je on tog pada rejtinga te i sada pokušava stvoriti utisak da je DPS jedina partija koja se bori za nacionalne interese Crne Gore i Crnogoraca. Ali, ta priča više ne prolazi.

GLAS: Da li je on zbog toga pokrenuo i ovu priču o potpisivanju Temeljnog ugovora sa SPC, tražeći opoziv sadašnje Vlade?

ĐUKIĆ: Mislim da postoje dva aspekta priče o potpisivanju Temeljnog ugovora sa SPC. Prvi, da je premijer Dritan Abazović svjesno ubrzao taj proces, da bi konačno bila stavljena tačka na ovo pitanje, da se sa SPC i njenim položajem u Crnoj Gori više ne može politički manipulisati, pogotovo kada dođe do novih izbora. Želio je da izbije tu kartu iz ruku onih koji stalno pokušavaju radikalizovati političke odnose i stvarati nacionalne podjele. Ubijeđen sam da je i Đukanović svjestan da ne može više ništa uraditi kada je riječ o tom pitanju te da ta tema, koju je nekada koristio da bi Crnu Goru “odbranio” od SPC, ne pije više vode u crnogorskoj javnosti.

GLAS: Za 19. avgust zakazana je sjednica crnogorskog parlamenta na kojoj će se poslanici izjasniti o prijedlogu DPS-a za izglasavanje nepovjerenja Vladi Dritana Abazovića. Kakav epilog očekujete? Mnogi smatraju da on nema dovoljno ruku za to, šta nakon toga?

ĐUKIĆ: Šta nakon toga je ključna rečenica. Ko god bi glasao protiv ove Vlade, ne bi nimalo pogriješio. I niko mu ne bi ni zamjerio, jer ona nije plod legitimne političke volje građana. URA i DPS su zloupotrijebili izbornu volju svojih glasača, praveći neprirodni politički pakt. Šta dalje bilo je pitanje i kada se rušila Vlada Zdravka Krivokapića, koja je takođe bila loša. Šta će se sada desiti, da li će se ići na vanredne izbore ili će se praviti nova Vlada u kojoj će DPS imati daleko više mjesta? Ili neko drugi... Nisam siguran da politički lideri gledaju deset poteza unaprijed. Ne postoji plan “B” ili “C”, već se potezi vuku stihijski. Sumnjam u dalekovidost ovdašnjih lidera te je samim tim nezahvalno iznositi i prognoze kako bi se ova nova politička zavrzlama mogla riješiti. Abazović i DF već sarađuju na određeni način. I politika DF-a je prema ovoj Vladi mnogo blaža i suzdržanija od one koja je vođena u vrijeme Zdravka Krivokapića. Veće je pitanje kako će se Demokrate ponašati, šta oni žele i planiraju.

Dobitnici i gubitnici

GLAS: DPS je doživio veliki pad rejtinga, ko je iz ove situacije, a od 2020. doživio najveći rast podrške?

ĐUKIĆ: Prema anketama koje su sprovedene, govore da je to Pokret Evropa sad. Oni trenutno imaju podršku između 10 i 13 odsto, što je ogroman uspjeh, jer se radi o tek formiranoj stranci. Mislim da je u čitavoj ovoj priči najveći dobitnik u stvari crnogorski građanin, koji u budućnosti više neće morati da ima neku monolitnu vlast. Svi sanjaju i priželjkuju stabilnu i demokratsku vlast.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana