Stano: Priština i Beograd da se uzdrže od jednostranih poteza

Tanjug
Stano: Priština i Beograd da se uzdrže od jednostranih poteza

BRISEL - Povodom aplikacije prištinskih privremenih institucija za članstvo u Savjetu Evrope, portparol EU, Peter Stano, pozvao je danas Prištinu, ali i Beograd, da se uzdrže od "jednostranih poteza i retorike" koji mogu doprinijeti podizanju tenzija i usporiti put normalizacije međusobnih odnosa.

"EU obično ne komentariše procese koji se odvijaju pred drugim organizacijama, što je Savjet Evrope. EU nije ni članica Savjeta Evrope. Ono što možemo reći jeste da pozovemo obe strane da se uzdrže i spriječe poteze i retoriku koji su jednostrani i mogu doprinjeti povećanju tenzija i zagaditi atmosferu neophodnu za put ka normalizaciji međusobnih odnosa", poručio je Stano.

Upitan da prokomentariše potez Prištine koja je podnijela aplikaciju za članstvu u Savjetu Evrope, ali i oštru reakciju Beograda na to, Stano podsjeća da su pomirenje, dobrosusjedski odnosi i regionalna saradnja važni sa proces pristupanja kao i za dijalog Beograda i Prištine.

"Naša poruka ostaje ista. EU, njene institucije i zemlje članice, pozivaju obe strane da se uzdrže od retorike i akcija koje doprinose podizanju tenzija. Očekujemo da urade sve što mogu kako bi se konstruktivno angažovali na dijalogu i riješili sva otvorena pitanja. To bi bilo na dobrobit naroda Srbije i Kosova i vodilo bi do konačnog pravnoobavezujućeg dogovora o normalizaciji odnosa", zaključio je Stano.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana