Standard: Hrvatska mentalno u ratu

Tanjug
Standard: Hrvatska mentalno u ratu

Beč -- Hrvatsko društvo se još uvijek mentalno nalazi u ratu, ocjenjuje bečki dnevnik “Standard” povodom incidenata u vezi ćirilićnih natpisa u Vukovaru.

Problem nije što pripadnici žrtava ratnih zločina ili ratni veterani imaju poteškoće sa sjećanjima, već što ne postoji konsenzus svih elita da sjećanja moraju biti razdvojena od ljudskih prava i da politika identiteta hrvatskih državljana ne smije više da se vodi preko razgraničenja protiv Srba, dodaje list.

Bura oko ćiriličnih natpisa, prema „Standardu” je unutrašnjo-politički fijasko dalekosežnih posljedica.

Sve dok su elite ambivaletne i svake godine slave ponovno osvajanje Krajine, koje je vezano za bjekstvo desetine hiljada Srba, ili se bivši general i nekadašnji pljačkaš banaka Ante Gotovina slavi kao svetac, stanovništvo može biti zbunjeno, konstatuje „Standard”.

List ujedno ukazuje da je nova, jako pozitivna retorika vlade u Beogradu doprinijela podsticaju procesu pomirenja, koji liči na njemačko-francusku inicijativu, te naglašava da se na tu novu eru može osloniti samo ako ona bude primijenjena na svim nivoima.

U šoviništičkom nasilju u ponedjeljak demonstranti su se u Vukovaru sukobili sa policijom i porazbijali na javnim ustanovama tek postavljene ploče sa latinično-ćiriličkim natpisima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana