Štab: Milanoviću, rat nije gotov

Tanjug
Štab: Milanoviću, rat nije gotov

Vukovar -- I održan protest bez incidenta protiv dvojezičnih ploča u Vukovaru. U Štabu za odbranu Vukovara kažu da će se protesti nastaviti sve dok je ćirilice na pločama.

Učesnici protesta su novo okupljanje na istom mjestu najavili za sutra ujutro.

Oni su saopštili da do sada postavljene ploče neće nasilno skidati. Inače, od planirane 23, postavljen je tek manji dio dvojezičnih ploča, a i neke od njih su razlupane čekićem.

Ploče se sada nalaze na zgradi vukovarske policije, poreske uprave, na zgradi HZZO- i HZMO-a, na zgradi Carine i graničnog prelaza, na Centru za socijalnu pomoć, kao i na zgradi Državne uprave i Državnog inspektorata, navodi hrvatski T-portal.

Šef Štaba za odbranu Vukovara Tomislav Josić, u protestnoj šetnji, koja je počela u 10, komentarisao je izjavu premijera Hrvatske Zorana Milanovića da je rat gotov.

“Poručujemo mu da rat u Vukovaru nije gotov sve dok majke ubijene djece traže svoje sinove, a njihovi krvnici šetaju slobodno Vukovarom”, rekao je on, a prenosi hrvatski portal 24 sata.

Učesnici današnjeg protesta su se okupili u 10 sati na Trgu Republike Hrvatske, odakle je kolona, u kojoj je oko 500 ljudi, krenula prema dijelu grada Mitnica, gdje se nalazi spomenik poginulim braniteljima. Oni su prošli bez incidenata pored zgrade policije na kojoj su postavljene dvojezične ploče, a koju je čuvalo pedesetak policajaca.

Kolona je pritom svečano pozdravila hrvatsku policiju, vojničkim pozdravom domovini, usput pjevajući patriotske i vjerske pejsme. Kolonu su tokom šetnje podržali i građani koji su noslili veliku zastavu Hrvatske na kojoj piše “Vukovar 1991.” i transparente sa natpisom “Milanoviću, ovo su šovinisti”.

Podsjetimo, protesti su počeli u ponedjeljak ujutro nakon postavljanja prvih dvojezičnih ploča, koje su demonstranti tokom dana uspjeli da uklone uprkos policijskom obezbjeđenju, pri čemu su četiri policajca i dva demonstranta povređena, a više osoba je privedeno.

Gradonačelnik Vukovara Željko Samo smatra da iza nemira stoji HDZ, odnosno pokušaj da izazove nemire po celoj Hrvatskoj i destabilizuje vladu kako bi ta stranka što prije došla na vlast, prenose hrvatski mediji.

Hravtske vlasti osudile su nasilne proteste u Vukovaru, a hrvatski predsjednik Ivo Josipović, koji danas boravi u Crnoj Gori, apelovao je na mir i red, dodavši da svako ima pravo na mirne proteste, ali da se Ustav i zakoni moraju poštovati.

Protest je nastavljen u utorak, ali za razliku od prethodnog dana kada su ploče razbijene čekićima, protekao je mirno. Demonstranti, kojima su se pridružili i građani drugih gradova u Hrvatskoj, obilazili su dvojezične ploče izvikujući parole ispred svake od njih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana