Šta ulazak u NATO znači za Crnu Goru

Agencije
Šta ulazak u NATO znači za Crnu Goru

Američki predsjednik Donald Tramp potpisao je Protokol o pristupanju Crne Gore NATO-u.

Da bi i zvanično Crna Gora postala 29. članica Sjevernoatlanske alijanse ostalo je da proceduru završe Holandija i Španija.

Zastava NATO-a na dan Sjevernoaltanske alijanse podignuta je i u Podgorici prije nedjelju dana. Crna Gora se poslije Trampovog potpisa nalazi na korak od cilja postavljenog 2006. i punopravnog članstva. Članstvo Crne Gore kao 29. članice Alijanse trebalo bi da bude potvrđeno na samitu krajem maja u Briselu.

"Vidjeli smo i rezultat glasanja u američkom Senatu, 97 glasova od 100. Za glasanje to je visoka saglasnost dvije ključne partije. Sam potpis predsjednika Trampa je logičan sled događaja bez neke velike neizvjesnosti", smatra Zlatko Vujović sa FPN u Podgorici

Članstvo u NATO-u će, kako navodi Vladan Živulović iz Altanskog savjeta, predstavljati napredak za Crnu Goru, od bezbjednosnog do finansijskog aspekta.
Prijemom Crne Gore van Sjevernoatlanske alijanse iz regiona su ostale Srbija, Makedonija i Bosna Hercegovina.

"Kroz cijelu istoriju borbi Istoka i Zapada traje borba za ovu teritoriju i za to ko će da kontroliše ovu teritoriju. Tako da ako niste na nekoj strani, recimo kao mi neutralni, uvijek postoji mogućnost sukoba za uticaj na ovoj teritoriji i to će uvijek trajati ovde dok god se Srbija ne opredeli za jednu ili za drugu stranu, dok god budemo u sredini imaćemo taj problem", kaže Živulović.

Na drugoj strani, crnogorska opozicija ne odustaje od zahtjeva da se o prijemu u NATO izjasne građani na referendumu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana