Šta je pokazala prva TV debata kandidata za predsjednika Crne Gore

Tanjug
Šta je pokazala prva TV debata kandidata za predsjednika Crne Gore

PODGORICA - Prva debata kandidata za predsjednika Crne Gore održana je sinoć na Javnom servisu RTCG, a u debati su učestvovali aktuelni predsjednik Milo Đukanović, kandidati Pokreta Evropa sad, Demokratskog fronta, Ujedinjene Crne Gore, Demokrata i Socijaldemokrtaske partije Jakov Milatović, Andrija Mandić, Goran Danilović, Aleksa Bečić i Draginja Vuksanović Stanković.

Kandidati su se u odgovorima saglasili da je Crnoj Gori neophodan dijalog.

Đukanović je istakao da je napadnut, kako je rekao, građanski karakter države, i poručio da su predsjednički izbori zapravo izbori za budućnost Crne Gore.

-Najvažniji prioriteti moje politike biće uspješno okončanje puta Crne Gore ka evropskom sistemu vrijednosti i posljedično evropski životni standard građana Crne Gore. To prethodno podrazumijeva učvršćivanje stabilnosti u Crnoj Gori i uspješnu odbranu najvrednijih tekovina savremene Crne Gore, građanski karakter države i obnovu ekonomskog ambijenta - rekao je Đukanović.

Milatović je istakao da je uvjeren da će on biti pobjednik izbora.

-Biću predsjednik svih građana i građanki Crne Gore, što do sada nije bio slučaj. Želim i biću predsjednik svih – istakao je.

Naveo je da će trasirati put zemlje u Evropsku uniju i to ne pro forme, već zato što u to vjeruje i što stoji iza tog sistema vrijednosti.

-Generisaću i moralni i društveni oporavak Crne Gore. Nije normalno krasti i davati poslove tajkunima i prijateljima, normalno je učiti, raditi i truditi se i za to stvarati uspjeh - obećao je Milatović.

Mandić je naveo da nije neprijatelj Đukanovića i da mu je glavni prioritet da Crnu Goru stavi na put pomirenja.

-Ova zemlja je prodisala od 2020. Sada treba da se svi pomirimo. Imamo dva cilja: prvi je broba protiv korupcije i organizovanog kriminala, cijela zemlja e od toga oboljela, a drugi cilj je da svi narodi, nezavisno da li Srbi, Albanci, Bošnjaci, Crnu Goru doživljavaju kao svoju zemlju i da je vole. Da bi to mogli da uradimo, neophodno je da svima pružimo ruku i ja pružam ruku svim građanima - poručio je Mandić.

Danilović je ocijenio da stvari treba postaviti u korist naroda koji žive u toj zemlji, ali je poručio da bi promijenio Ustav.

Istakao je da želi da on bude potpuno drugačiji od onoga što se dešavalo u minulih 26 godina, kada je Crna Gora imala samo dva predsjednika – Mila Đukanovića i Filipa Vujanovića, „koji je često mijenjao Đukanovića jer je on imao važnije poslove“.

-Ne želim narodu koji me bira i koji me neće birati da pokazujem zube, a strancima da savijam kičmu. Želim da promijenim to pravilo, da pred strancima čuvam dodstojanstvo, a prema narodu da ne budem vođa i gospodar. Mislim da ljudi to razumiju i da na kraju svih ovih priča i užasa kroz koje smo prošli to i zaslužuju - rekao je.

Bečić je ocijenio da sa njim svi znaju na čemu su.

-Govorimo o potrebi moralne obnove, pomirenja društva, jačanju građanskog karaktera, ubrzanja evropskih integracija… Prioritet je da aktuelni predsjednik to više ne bude, što je izvjesno, budući da je ta politika prošlosti u prethodnih 30 mjeseci doživjela 20 poraza u različitim izbornim procesima - naveo je Bečić.

Istakao je da budući predsjednik mora imati razumijevanje i solidarnost, kao i ljudski odnos prema svim građanima, kao i da Crnoj Gori nije potreban samo predsjednik, već predsjednik sa karakterom.

Vuksanović je ocijenila da žena treba da bude predsjednica Crne Gore, jer su se, kako je rekla, muškarci pokazali.

-'Mnogi političari su zaboravili na potrebe običnih građana, trudiću se da radim na jačanju položaja žena, LGBT populacije, trudiću se da djelujem na suzbijanju vršnjačkog i porodičnog nasilja, poboljšanje života osoba sa invaliditetom i svih kategorija koje zaista zaslužuju bolje uslove za život - rekla je Vuksanović.

Dodala je da sa ponosom ističe odluku Crne Gore za ulazak u NATO, "posebno od momenta kada je započela ruska agresija na Ukrajinu" i da će posebno posvetiti pažnju jačanju i očuvanju partnerstva sa Alijansom'.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana