Srpski povratnici mahom stariji stanovnici

Srna
Srpski povratnici mahom stariji stanovnici

BISKUPIJA - U opštini Biskupija u Dalmaciji danas živi oko 1.100 srpskih povratnika od kojih oko 65 odsto čini starije stanovništvo, rekla je Srni predsjednik Udruženja "Žene kosovske doline" Radmila Berić.

"Njima najviše treba da ima ko da ih obiđe i pomogne im u svakodnevnim poslovima, jer su im djeca po svijetu. To su mahom staračka domaćinstva", navela je Berićeva, koju je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić odlikovao za doprinos radu sa srpskom zajednicom i srpskom djecom u Dalmaciji.

Ona je rekla da Udruženje aktivnosti finansira putem projekata hrvatskog Ministarstva rada, porodice i socijalne zaštite koji su programski prilagođeni potrebama lokalne zajednice. U vrličko srpsko selo Otišić vratilo se svega nekoliko desetina žitelja, dok je prije rata u tom selu živjelo više od 1.000 stanovnika.

U selu Dabar nadomak Vrlike jedini srpski povratnik je stogodišnja baka Milica Stojanac koja živi sama, a u ratnom vihoru izgubila je starijeg sina.

U Civljanima, naseljenom mjestu u Dalmaciji, u jednom od zaselaka živi sam devedestdvogodišnji Momir Bilić. Dalmatinci rasuti po svijetu pričaju da sanjaju da se jednog dana vrate u zavičaj gdje su im korijeni, da obnavljaju svoja ognjišta, manastire i hramove, da pošalju poruku da su tu i nigdje nisu otišli.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana