Srpski patrijarh i episkopi u Jasenovcu i Pakracu

Srna
Srpski patrijarh i episkopi u Jasenovcu i Pakracu

Pakrac - Njegova svetost patrijarh srpski Irinej i članovi Sinoda Srpske pravoslavne crkve posjetili su Jasenovac i Pakrac, gdje su danas sahranjeni posmrtni ostaci četvorice pakračkih episkopa.Sinod SPC održao je sjednicu u manastiru u Jasenovcu.

 U tom mjestu služena je Sveta arhijerejska liturgija, a potom je patrijarh Irinej govorio o razmjerama stradanja u jasenovačkom logoru.

"Nisu bili dovoljni kamioni, nego je napravljena železnica da bi dopremala srpski narod na ovo strašno stratište", rekao je srpski patrijarh.

Patrijarh Irinej je sa episkopima poslije podne boravio u Pakracu gdje je služen parastos, a potom su u obnovljenu kriptu u Sabornom hramu Svete Trojice sahranjeni posmrtni ostaci četvorice episkopa.

Crkva i pakrački Vladičanski dvor teško su oštećeni u proteklom ratu u Hrvatskoj, kripte su obnovljene i u njih su položeni posmrtni ostaci episkopa koji su tu bili i ranije sahranjeni.

Patrijarh Irinej rekao je da su došli da vide da se život Crkve obnavlja, da se ono što je porušeno i spaljeno polako podiže, kao i da li je omogućen povratak srpskog naroda na te prostore, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Sinod SPC danas su se u Pakracu uvjerili kako se odvija obnova Saborne crkve i Vladičanskog dvora. Radove finansira Sinod, ali se novac izdvaja i iz hrvatskog budžeta. Sinod finansira i proširenje manastira u Jasenovcu.

Komentarišući slučajeve fizičkih napada na Srbe u Hrvatskoj posljednjih dana, patrijarh Irinej je rekao da se o tome sluša sa velikom žalošću. "Mislili smo da je ono što se ovde desilo iza nas. Na žalost, kvasac onih zbivanja izgleda da je ostao i danas u nekoj meri", rekao je patrijarh.

Episkop slavonski Jovan, koji stoluje u Pakracu, a do završetka obnove dvora u Jasenovcu, duboko je uvjeren da u ovom trenutku nema drugog problema i prepreke za povratak osim ekonomskog, pogotovo u Slavoniji iz koje se, kako je naveo, ljudi raseljavaju.

Posjeti vrha SPC Hrvatskoj u ime hrvatskog predsjednika Kolinde Grabar Kitarović prisustvovao je njen izaslanik ministar kulture Zlatko Hasanbegović, koji je posljednjih sedmica u centru pažnje zbog svojih, po mišljenju mnogih, ustašofilnih stavova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana