Srpski nacionalni savjet traži ćiliričnu tablu na ulazu u Ustavni sud Crne Gore

Tanjug
Srpski nacionalni savjet traži ćiliričnu tablu na ulazu u Ustavni sud Crne Gore

PODGORICA - Uzimajući u obzir preporuku Zaštitnika ljudskih prava i sloboda vezanu za očuvanje ćirilice, po odredbama Ustava Crne Gore, Srpski nacionalni savjet Crne Gore podnio je zahtjev da se na ulazu u zgradu Ustavnog suda postavi tabla sa nazivom institucije na ćirilici.

"Ne postoji nijedan razlog za potiskivanje i napuštanje ćirilice, ni istorijski, ni kulturni, ni estetski, ni lingvistički, ni verski, ni tehničko-tehnološki", smatra Srpski nacionalni savet Crne Gore.

Savet je u nizu poslednjih godina reagovao na neusaglašenost propisa sa Ustavom i zakonima, što je u nadležnosti Ustavnog suda Crne Gore shodno članu 149, ali je i pored toga uklonjena tabla sa ćiriličnim natpisom "Ustavni sud Crne Gore" čime su povređene ustavne odredbe kojima se garantuje ravnopravna upotreba ćiriličnog i latiničnog pisma u Crnoj Gori, saopštio je Srpski nacionalni savet.

 Kako je navedeno, razlog za insistiranje na ravnopravnoj upotrebi ćiriličnog pisma, pored predviđenosti normama najvišeg pravnog akta najjače pravne snage, jeste to što je ćirilicom ispisana najstarija knjiga Miroslavljevo jevanđelje, koju je UNESKO uvrstio u ediciju "Pamćenje sveta" kao jedno od 120 najvrednijih dobara koje je stvorila ljudska civilizacija

"Ćirilica je bila i ostala jedna od osnovnih odredica našeg identiteta. Njeno napuštanje znači prekid sa našim kulturnim i duhovnim identitetom, odnosno odricanje od svog kulturnog nasleđa. Ćirilica danas u Crnoj Gori ima status samo dozvoljenog, ali ne ravnopravnog i obavezujućeg pisma. Na latinici se vodi sva državna administracija i korespondencija uz potpuno zapostavljanje ćiriličnog pisma", napomenuto je u saopštenju

Srpski nacionalni savet Crne Gore smatra da ukoliko bi se nastavio trend napuštanja ćirilice, nje bi u kratkom vremenu "naprosto nestalo na ovom prostoru", što ne bi bio samo diskriminatorski čin prema delu stanovništva koje to pismo doživljava kao jedan od najvažnijih činilaca svog nacionalnog, kulturnog, jezičkog i duhovnog identiteta, nego i nezapamćeno anticivilizacijsko nasilje nad istorijom i kulturom Crne Gore.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana