Srpski nacionalni savjet: Diskriminacija Srba u Crnoj Gori na svakom koraku

Srna
Srpski nacionalni savjet: Diskriminacija Srba u Crnoj Gori na svakom koraku

PODGORICA - Srpski nacionalni savjet ukazao je danas na "beskrupuloznu diskriminaciju Srba i srpskih organizacija u Crnoj Gori", kao i na "zloupotrebe u državnim institucijama i fondacijama - u Ministarstvu kulture, Ministarstvu za ljudska i manjinska prava i, naročito, Fondu za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava".

- Posebno je uočljiva raspodjela sredstava Ministarstva za ljudska i manjinska prava i Fonda za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava, čije su fondacije u protekle tri godine podijelile više od pet miliona evra, od čega je organizacijama i pojedincima srpskog naroda u Crnoj Gori, koji čine više od 60 odsto korisnika tih fondacija, pripalo manje od jedan odsto - navodi se u saopštenju Srpskog nacionalnog savjeta.

U saopštenju se ističe da su ovakve zloupotrebe, pa i u izbornoj godini, protekle bez reagovanja međunarodnih organizacija, navodno nevladinog (državnog) sektora, ali i aktuelne opozicije u Crnoj Gori, iako je očigledno da su ta sredstva dijeljena isključivo povjerenicima partija vladajuće koalicije, kao i da u komisijama za raspodjelu nije bilo nijednog predstavnika srpskog naroda, odnosno da su svi članovi komisija povjerenici vladajućih struktura.

- O tome najbolje govori posljednja odluka o raspodjeli sredstava za 2020. godinu Fonda za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava, gdje je od ukupno podijeljenih 1.128.316 evra prepoznatljivim srpskim organizacijama, za projekat TV serijal "Srpska kulturna scena u Crnoj Gori" pripalo 4.400 evra, što je 0,3 odsto od ukupnih sredstava - ukazuje se u saopštenju.

Navodi se i da su nevjerovatni primjeri diskriminacije srpskih organizacija koji se jasno ogledaju u tome da je hrvatskom radiju "Duks" za program na jednoj frekvenciji opredijeljeno 35.000 evra, "Romskom radiju" za jednu frekvenciju 24.000 evra, a "Srpskom radiju", koji ima devet frekvencija i pokriva gotovo cijelu Crnu Goru - ni cent.

- Muslimanskom časopisu "Glas Mrkojevića" opredijeljeno je 15.000 evra, "Hrvatskom glasniku" 12.000 evra, a "Srpskim novinama", jedinom časopisu relativno većinskog naroda u Crnoj Gori, nijedan cent. Uočljivo je da je značajnu podršku dobio veliki broj novih knjiga, predviđenih za štampu, ali tu nije bilo mjesta za izdanja Književne zadruge Srpskog narodnog vijeća, jednog od najproduktivnijih izdavača u Crnoj Gori, zbog toga što se kroz rad ovog izdavača baštini očuvanje srpskog jezika i ćiriličnog pisma - naglašava se u saopštenju.

U saopštenju se navodi da sve ovo ukazuje na beskrupuloznu diskriminaciju Srba i srpskih organizacija, koji su zbog toga prinuđeni da se za pomoć obraćaju Vladi Srbije, a, zahvaljujući kojoj, najznačajnije srpske medijske i kulturne organizacije još postoje i rade u Crnoj Gori.

- Brutalno privilegovana raspodjela sredstava za kulturu, nauku i umjetnost prisutna je u raznim ministarstvima i lokalnim samoupravama, pa se onda postavlja pitanje u kakvim se uslovima namjeravaju sprovesti predstojeći lokalni i parlamentarni izbori i šta srpski narod čeka na narednom popisu stanovništva početkom 2021. godine - napominje se u saopštenju Srpskog nacionalnog savjeta.

Iz ovog savjeta ističu da više godina upozoravaju na zloupotrebu u državnim institucijama i fondacijama u Crnoj Gori, koje su, u skladu sa Ustavom, dužne da se bave zaštitom nacionalnog, kulturnog, jezičkog i vjerskog identiteta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana