Srpski konzul upoznat sa skrnavljenjem groba vladike Teofana

Agencije
Srpski konzul upoznat sa skrnavljenjem groba vladike Teofana

Karlovac - Konzul Srbije u Rijeci Zoran Popović posjetio je Srpsku pravoslavnu parohiju plaščansku, gdje je informisan o detaljima u vezi sa nedavnim vandalskim činom kada je oskrnavljen grob pravoslavnog vladike gornjokarlovačkog Teofana Živkovića.

Popović je juče, u pratnji predsjednika Vijeća srpske nacionalne manjine grada Rijeka Mile Opačića, sa nadležnim parohom Goranom Slavnićem posjetio grobno mjesto vladike Teofana i Saborni hram Vavedenja Presvete Bogorodice u Plaškom, saopšteno je iz Eparhije gornjokarlovačke.

Popović se u razgovoru sa jerejem Slavnićem interesovao za duhovni i egzistencijalni položaj srpskog naroda u Plaščanskoj dolini, naglašavajući da će Konzulat izvijestiti nadležne institucije Srbije o nedavnom nemilom događaju i učiniti sve što je u njihovoj nadležnosti da počinioci ovog nedjela budu pronađeni.

Na mjesnom groblju u Plaškom u Hrvatskoj oskrnavljeno je grobno mjesto vladike Teofana Živkovića, a opštinske vlasti nisu dozvolile da bude utvrđeno da li su zemni ostaci izvađeni iz groba.

Vandalizam se dogodio u proteklih 15 dana, a paroh Slavnić je ranije rekao Srni da je oskrnavljen grob pronašao 20. marta, te da se to nije moglo uočiti prije zbog velikog snijega.

Vladika Teofan je umro je na Aranđelovdan 1890. godine, a po sopstvenoj želji sahranjen je na groblju u Plaškom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana