Srpska strana traga za još 1.572 osobe nestale u Hrvatskoj

Srna
Srpska strana traga za još 1.572 osobe nestale u Hrvatskoj

BEOGRAD - Srpska strana u Hrvatskoj traga za još 1.572 osobe, među kojim je 1.127 /72 odsto/ civila, od kojih su 442 /28 odsto/ žene, podaci su Dokumentaciono informacionog centra "Veritas".

U saopštenju "Veritasa" povodom Međunarodnog dana nestalih naglašeno je da je najviše lica nestalo u posljednjoj godini rata, 796 ili 51 odsto, i ukazano da se više od trećine sa tog spiska ne nalazi u posljednjoj Knjizi nestalih za područje Hrvatske koju je objavio Međunarodni komitet Crvenog krsta /MKCK/.

Iz "Veritasa" podsjećaju da je hrvatskoj strani dostavljena "operativna lista" sa 635 imena lica srpske nacionalnosti za koje njihove porodice nisu otvorile zahtjeve za traženje kod međunarodnog ili nacionalnih organizacija Crvenog krsta, zbog čega prema pravilima MKCK nisu mogli ući na zvanični spisak nestalih, koji se od 2005. godine počeo objavljivati i u knjigama nestalih.

U saopštenju je navedeno da se Hrvatska još nije zvanično izjavila o toj listi.

Iz "Veritasa" su dodali da je u međuvremenu rasvijetljena sudbina više od stotinu osoba sa "operativne liste" tako što su identifikovani u redovnoj proceduri ili u organizaciji porodica, a za više desetina porodice su otvorile zahtjeve i dale krv za DNK, što cijeloj listi dodatno daje vjerodostojnost.

"To je prepoznala i Međunarodna komisija za nestale osobe /ICMP/ tako što se, osim Komisije Srbije, udruženja porodica nestalih i žVeritasaž, aktivno uključila u potragu za porodicama nestalih osoba sa žoperativne listež sa ciljem da žnepriznati, ali stvarni nestanciž postanu i formalno priznati stavljanjem na zvaničnu listu nestalih koju vodi MKCK, ali i da živi rođaci nestalih daju krv za identifikaciju ekshumiranih posmrtnih ostataka po DNK metodi, po kojoj se danas isključivo i obavljaju identifikacije", navedeno je u saopštenju.

Iz "Veritasa" podsjećaju da su u posljednjih 20 godina iz zajedničkih, masovnih i pojedinačnih grobnica, uključujući ekshumacije u organizaciji samih porodica, ekshumirani posmrtni ostaci ukupno 1.633 Srba sa područja Hrvatske i nekadašnje Republike Srpske Krajine, uključujući i one koji su sa njima živjeli i ratovali na njihovoj strani, od kojih je do sada identifikovan 1.251, dok još 382 čeka na identifikaciju.

U saopštenju je navedeno da "Veritas" trenutno raspolaže podacima za više desetina poznatih mjesta ukopa sa posmrtnim ostacima više od 150 lica na području Hrvatske, pokopanih uglavnom pod oznakom "nepoznat", koji i 26 godina po prestanku rata, isključivo zbog opstrukcije hrvatske strane, čekaju na ekshumaciju.

Iz "Veritasa" su poručili da porodice nestalih osoba imaju pravo da saznaju istinu o sudbini svojih najmilijih, a da društvo ima pravnu i moralnu obavezu da im pomogne u njihovom traganju.

"To je moguće samo uz aktivnu saradnju porodica nestalih sa nadležnim organizacijama i institucijama. Međunarodni dan nestalih je prilika i da se javnost podsjeti na patnju i bol porodica nestalih, ali i poziv porodicama da izvrše i svoju obavezu – otvore zahtjev za traženje i daju krv za DNK, bez čega nema uspješne potrage", zaključeno je u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana