Sredstva za obnovu objekta stare perionice u Hilandaru

Tanjug
Foto: ILUSTRACIJA

NOVI SAD - Pokrajinska vlada izdvojila je danas 4,7 miliona dinara za obnovu jedinog objekta stare perionice u manastiru Hilandaru, koja datira iz XVII vijeka, i spada u red malog broja sačuvanih građevina tog tipa.

Perionica na Svetoj Gori prikazana je kao jedan od objekata na bakrorezu iz 1757. godine, ali se pretpostavlja da je nastala ranije, u vrijeme monaha Teodosija i većih radova u Hilandaru.

O tome svjedoče sačuvani bogato ukrašeni djelovi spoljnih lica zidova između dva susjedna luka, na južnom zidu perionice, karakteristični upravo za Teodosijeve građevine. Obnovom stare perionice, kako je saopšteno, Pokrajinska vlada nastavlja sa podrškom očuvanju srpskog kulturnog nasljeđa na Svetoj Gori.

Do sada su obezbjeđena sredstva za rekonstrukciju Velikog konaka, koji je oštećen u požaru, kao i za obnovu i opremanje manastirskog Sinodika. Na sjednici je donijeto rješenje da se izdvoji 17,9 miliona dinara za obnovu i uređenje prostorija Nacionalnog saveta rusinske nacionalne manjine u Novom Sadu. Donijeto je i rješenje da se Opštini Kanjiža usmjeri 37 miliona dinara za izgradnju komunalne infrastrukture za potrebe Vojvođanske rvačke akademije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana