Srđanov hrast simbol junaštva

Ratomir Mijanović
Srđanov hrast simbol junaštva

Podgorica - Na bulevaru u Podgorici koji nosi ime ratnog heroja Srđana Aleksića, koji je poginuo braneći prijatelja Bošnjaka, danas je zasađen zimzeleni hrast povodom 21. godišnjice od ubistva ovog junaka iz Trebinja.

Drvo su zasadili Srđanov otac Rade i potpredsjednik Socijaldemokratske partije Rifat Rastoder.

- Srđan je bio momak, koji je nekoga spasio i nestao. Ostali smo mi, ostali ste vi. Nije samo Srđan hrabar junak, nego svi vi, koji to poštujete. Hrabar je crnogorski narod, koji poštuje i shvata Srđanovo djelo - rekao je Rade Aleksić.

Sa suzama u očima, Aleksić je ispričao da je kada je krenuo iz Trebinja u Podgoricu, ispred kuće uzeo grumen zemlje na kojoj je Srđan napravio svoje prve korake.

- Ne fali zemlje u Crnoj Gori za Srđana - to znam, ali mi je bila želja da mladi ljudi prave Srđanove korake, da vole i poštuju sve ljude, pa sam zato to i učinio - kazao je Aleksić.

Rastoder je izrazio nadu da će svi građani prigrliti drvo i Srđanovo djelo čuvati kao svoj simbol.

Srđan Aleksić je rođen 1966. godine u Trebinju. Bio je prvak u plivanju i plivačka nada bivše zemlje. Za amatersko bavljenje glumom dodijeljeno mu je više nagrada, a igrao je i u toku rata u predstavi "San ratne noći".

Ovaj hrabri momak usprotivio se 21. januara 1993. godine u centru Trebinja grupi vojnika koji su maltretirali i tukli njegovog sugrađanina Alena Glavovića. Priskočio je u pomoć Glavoviću, a četvorica vojnika su kundacima pušaka nastavili da tuku Srđana. Od zadobijenih povreda Srđan je pao u komu, preminuo je 27. januara 1993. godine.

Aleksiću su posthumno dodijeljena brojna priznanja, a njegovo ime nosi i ulica Velikih drveta u Sarajevu, te prolaz u Zmaj-Jovinoj ulici u Novom Sadu gdje je postavljena spomen-ploča.

Alen Glavović je preživio rat i danas živi u Švedskoj sa suprugom i dvoje djece. Zahvalan je Srđanu i svake godine posjeti njegov grob i Radu Aleksića.

Vjera i nada

Rade Aleksić kaže da nema vjeru u ljude da bi bio zatvoren u nekoj prostoriji i ne bi se ni sa kim družio.

- Ali imam vjeru i nadu u čovjeka. Sebi uzimam za slobodu da kažem da u svakom onom čovjeku koji usvoji dobro vidim svoga Srđana. I onda sebi kažem, tada je Srđan bio jedan, a sada ih je poveliki broj. To me jako raduje. Izgubio sam mog Srđana, mog rođenog sina, ali sam dobio njih veliki broj, i nadam se da će biti još više Srđana - kaže Aleksić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana