Srbin gradonačelnik Nikšića poslije 75 godina

Tanjug
Srbin gradonačelnik Nikšića poslije 75 godina

PODGORICA- Prema prvim preliminarnim rezultatima lokalnih izbora u Nikšiću, kao i nakon parlamentarnih izbora avgusta prošle godine, DPS Mila Đukanovića pojedinačno ostaje najuticajnijaj partija, ali neće moći da formira vlast.

Vlast će u Nikšiću, bez URA Dritana Abazovića, moći da formiraju koalicije okupljene oko Demokratskog fronta ,,Za budućnost Nikšića" i Demokrata ,,Mir je naša nacija", jer su osvojile 21 od 41 mandata, pokazuju preliminarni rezultati lokalnih izbora.

Koalicija ,,Evropski tim za Nikšić", predvođena DPS-om, je na uzorku CEMI-ja od 100 odsto obrađenog biračkog tijela osvojila 40,4 odsto glasova birača ili 18 mandata, a ,,Za budućnost Nikšića" 25,9 odsto, odnosno 11 mandata, koaliciju ,,Mir je naša nacija" podržalo je 23,2 odsto i dobiće 10 mandata, a koaliciju ,,Crno na bijelo - Može Nikšić", koju čini Građanski pokret Ura i nestranačke ličnosti, 4,5 odsto ili jedan mandat.

Narodni pokret Miodraga Dake Davidovića i njegovu izbornu listu ,,Za vaskrsenje Nikšića" podržalo je 3,3 odsto birača, odnosno jedan mandat, dok je Socijaldemokraatska partija sa 2,6 odsto ostala ispod cenzusa.

Lider DF-a Andrija Mandić je sinoć prviproglasio pobedu, a Marko Kovačević, kandidat tog saveza za gradonačelnika Nikšića biće prvi Srbin na vlasti u tom gradu nakon 75 godina.

Nosilac koalicije „Mir je naša nacija" Momo Koprivica čestitao je pobedu i „oslobođenje Nikšića".

On je rekao da je ovo ,,pobeda nad pobjedom" od 30. avgusta i pobjeda građanskih progresivnih snaga.

Koprivica je saopštio i da je ovaj rezultat garant da je očuvana državna vlast i da će DPS Mila Đukanovića, izvjesno, dugo biti u opoziciji.

- Afirmisana je i još jednom potvrđena velika pobjeda od 30. avgusta - rekao je Koprivica.

Izbornim rezultatom je zdovoljan i lider URA Dritan Abazović, koji se, kako je rekao, nikome neće nametati u formiranju vlasti.

Davidovićev Narodni pokret osvojio je jedan mandat, a za taj izborni poraz ponovo je optužio predsjedika Srbije Aleksandra Vučića, tvrdeći da se na taj pokret, kako je rekao, "obrušila čitava država od 10 miliona ljudi...".

Predsjednik Demokratskog fronta Andrija Mandić ocijenio je da su na izborima u Nikšiću uspjeli da "razvlaste DPS" i da organizovani kriminal "izbace iz njegove prestonice", odnosno da Mila Đukanovića "izbace iz njegove najveće tvrđave Nikšića".

Mandić je za TV Pink rekao da su to razlozi što je jučerašnja pobjeda veličanstvena i velika, a da je za srpski narod u Crnoj Gori od velike važnosti što će poslije 75 godina Nikšić imati gradonačelnika koji će biti Srbin.

Podsjetivši da je Nikšić rodni grad Đukanovića, Mandić kaže da su uspjeli da pronađu snagu koja im je omogućila da pokažu da su najjači opozicioni subjekt i pored toga što je "jedan dio onih koji su sa njima nastupili na avgustovskim izborima sada odlučio da podrži neku drugu stranu".

Kako je ocijenio, premijer Zdravko Krivokapić, koji se, kaže, do sada predstavljao kao predstavnik Koalicije za budućnost sada je podržao predsjednika Skupštine Aleksu Bečića, kao i još neke strukture koje su ranije podržavale Demokratski front.

- Odlučili su da podrže Bečića ili da budu posebne liste računajući da će u sudaru Demokratskog fronta i Koalicije za budućnost i DPS-a izvući veliku korist - kazao je Mandić.

Podsjetio je da su sve opozicipne strukture zvali da stanu na jednu listu jer su željeli da postoji samo jedna lista koja bi se borila protiv DPS.

- Ali, nisu željeli, računali su da mogu nekako da ostvare ono o čemu se pričalo nakon izbora 30. avgusta kada se vodila prljava kampanja protiv Demokratskog fronta - kako mi nemamo ništa, kako su nam sve glasove doneli Krivokapić i oni koji su njega podržavali. Sada su oni svi na drugoj strani i ta trećeplasirana lista premijera Krivokapića i predsjednika Skupštine je naš važan koalicioni partner, ali je dobro da su novi odnosi uspostavljeni u Nikšiću - navodi lider DF-a.

Na pitanje da prokomentariše navode Davidovića da su se Srbija i Vučić obrušili na njega i da zato ima samo jednog odbornika, Mandić kaže da su građani Nikšića pažljivo vrednovali svakog učesnika na ovim izborima i da ne vidi da se Srbija obrušila na bilo koga.

Dodao je da je važno da u Crnoj Gori dođe do promjena i napominje da se ne radi samo o personalnim promjenama, već da mora da počne obračun s organizovanim kriminalom i korupcijom i to hrabro i odlučno.

U maju će biti održani izbori u Herceg Novom, ali Mandić napominje da nijedna opština u Crnoj Gori ne može da se upoređuje sa Nikšićem.

- Nikšić je bio simbol vlasti Mila Đukanovića i Herceg Novi, gdje mi držimo vlast dugi niz godina, neuporediv je sa onim što se juče dogodilo u Nikšiću - zaključio je Mandić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana