Srbija svjetski lider po broju stranih direktnih investicija

Agencije
Srbija svjetski lider po broju stranih direktnih investicija

London - Prerađivačka industrija u Srbiji donosi rekordna strana ulaganja, prenosi čuveni britanski list “Fajnenšel tajms”.

U istraživačkom tekstu koji je objavljen u utorak, ovaj medijski gigant naglašava da je Srbija u 2018. godini privukla više grinfild investicija od bilo koje druge zemlje u svijetu, u odnosu na bruto nacionalni dohodak. Obim stranih investicionih projekata u Srbiji kontinuirano raste od 2015. godine, posebno u proizvodnom sektoru, u tekstu FT prenosi istraživanje “fDi Marketa”.

Proizvodnja automobilskih komponenti, hrane i duvana, tekstila i nekretnine bile su vodeći sektori. Zajedno su činili 54 procenta ukupnih inostranih ulaganja.

Najviše inostranih projekata i direktnih ulaganja bilo je 2018. godine. Srbija je privukla 107 projekata direktnih stranih investicija u 2018. godini, odnosno za 26 više nego 2017. godine, što je rast za gotovo jednu trećinu.

- Srbija je u 2018. godini privukla više direktnih investicija nego bilo koja druga zemlja u svijetu. Sa ocjenom 11,92 Srbija privlači skoro 12 puta veći obim grinfild stranih direktnih investicija nego što bi moglo da se očekuje od ekonomije njene veličine - navedeno je u godišnjoj studiji, u kojoj se mjeri obim ulaznih grinfild ulaganja u 2018. godini u odnosu na veličinu ekonomije svake države.

U tekstu oni se osvrću na činjenicu da su zemlje EU od 2005. do 2014. godine bile dominantne u Srbiji. Na njih je otpadalo 72,2 odsto ulaganja u grinfild investicije.

Kako je navedeno u tekstu, sada Srbija privlači i investitore izvan Evrope. Oni izdvajaju talas kineskih investicija. Kineska strana ulaganja, čija je velika većina u proizvodnji, eksponencijalno su porasla od 2014. godine.

Prvih sedam mjeseci ove godine su uložili više nego u cijeloj 2018. godini.Novinari u tekstu se osvrću i na ulaganja kompanija iz SAD i Njemačke.

U studiji je istaknuto da je Srbija, sa rezultatom 11,92 poena, daleko nadmašila rivale u regionu evropskih ekonomija u usponu, među kojima su i Litvanija i BiH, koje takođe imaju visoke indeksne ocjene.

 

“Železara”

Među značajnija kineska ulaganja analiza izdvaja “Železaru” u Smederevu.

Upravo kupovina “Železare” izazvala je uznemirenost u nekim državama Evropske unije. Britanski list tabelarno je prikazao broj stranih investicija i njihovu vrijednost.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana