Srbija, Hrvatska i Mađarska sa najviše oboljelih od tumora u Evropi

Srna
Foto: pixabay

BEOGRAD- Direktor beogradskog Instituta za onkologiju i radiologiju Danica Grujičić izjavila je danas da se Hrvatska, Mađarska i Srbija smjenjuju na listi zemalja sa najviše oboljelih od karcinoma u Evropi.

"Demokratske zemlje Zapadne Evrope dozvolile su da u našoj zemlji, ali i na prostoru celog Balkana, bude počinjen ekocid. NATO bombardovanje je uticalo na ceo ovaj prostor", rekla je Grujičićeva.

Ona je istakla da su maligne bolesti u Srbiji tri puta učestalije nego u svijetu, a da broj oboljelih od karcinoma svake godine raste za dva odsto, a uzrok je svakako NATO bombardovanje 1999. godine, ali i zagađenje vazduha, vode i zemljišta.

Grujičićeva je upitala zašto država do sada nije sprovela neophodno opsežno naučno istraživanje zasnovano na surovoj matematici o tome koliko je ljudi umrlo od malignih bolesti direktno izazvanih bombardovanjem.

Ona je za televiziju "K1" rekla da se zalaže da ministarstva zdravlja i životne sredine budu objedinjeni jer čovjekovo zdravlje direktno zavisi od životne sredine.

Kada je riječ o virusu korona, ona je navela da je ustanovljeno da osobe koje imaju benigne tumore, a dobile su kovid 19, nisu dobro prošle, te dodala da je, istovremeno, zahvaljujući skenerima pluća kovid pacijenata, otkriven veliki broj tumora u ranoj fazi.

Ona je ukazala da bi hitno trebalo uvesti skrining pluća, te dodala da raste i broj oboljelih od tuberkuloze, podsjetivši da je u Srbiji 2019. godine zabilježeno 180.000 oboljelih od karcinoma, a taj broj se svake godine povećava za oko 8.000 pacijenata.

Grujičićeva je istakla da je u Srbiji u najvećem porastu, od čak 3,2 odsto godišnje, broj oboljelih od malignih tumora mozga, te da se ne smiju zanemariti simptomi, kao na primjer da se član porodice šali ili ponaša na neuobičajen način.

"Moramo se sa kardiovaskularnih pacijenata okrenuti onkološkim. Početkom dvehiljaditih sve se ulagalo u angio-sale i govorili su da se u onkologiju ne isplati ulagati jer pacijenti kratko žive. Više nije tako", rekla je Grujičićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana