Srbi blokirani na bugarsko-grčkoj granici, Atina još ćuti

G.S.
Srbi blokirani na bugarsko-grčkoj granici, Atina još ćuti

Pedesetak vozila sa srpskim tablicama čeka na prelazu Kulata-Promahonas, nakon što je Grčka objavila da državljani Srbije ne mogu još da uđu u tu zemlju.

Uglavnom je riječ o porodicama sa decom javlja RTS.

U Vladi Srbije očekuju pojašnjenje iz Atine šta se dogodilo da se samo dva dana od dogovora ministara spoljnih poslova promjeni odluka.

Brojne porodice krenule su preko Bugarske put Grčke, vodeći se informacijom da će ta zemlja u 23 sata otvoriti granicu za turiste, kako je ranije i najavila na osnovu dogovora šefova diplomatije Srbije i Grčke.

Međutim, danas poslije podne stigla je informacija da će u Grčku moći da uđu samo državljani zemalja Evropske unije ili državljani Srbije sa boravišnom dozvolom u EU.

Tako su srpski turisti ostali blokirani na bugarsko-grčkoj granici, odakle ne mogu dalje. Trenutno je na tom prelazu pedesetak vozila sa srpskim tablicama, odnosno oko 200 turista.

Mnogi od njih su optimisti i čekaju 23.00 u nadi da će Grčka iz primjene odluke izuzeti državljane Srbije.

Po svoj prilici, ipak, turisti iz Srbije u Grčku neće moći da uđu prije 1. jula kada se očekuje dalja liberalizacija mjera zbog pandemije koronavirusa.

Na prelazu Kulata-Promahonas duga je kolona vozila, a među njima je i novinar SAT-a Mladen Alvirović, koji  je prenio da turisti iz Srbije satima čekaju na granici.

Kako kaže, tokom razgovora sa grčkim graničarima saznao je da su i oni bili iznenađeni dopisom da državljani Srbije ne mogu da uđu u Grčku, jer je i njima bilo javljeno da odobrenje postoji.

Oko hiljadu turista iz cele Srbije danas je bilo spremno da krene na put autobusima, ali nijedan nije krenuo.

Vlada u Beogradu čeka pojašnjenje

U Vladi Srbije očekuju pojašnjenje iz Atine o tome šta se dogodilo da se samo dva dana od dogovora ministara spoljnih poslova promjeni odluka.

Ministar turizma Rasim Ljajić rekao je za RTS da je Srbija od najviših grčkih zvaničnika imala obećanje da će grčke granice za državljane Srbije biti otvorene večeras u 23 sata, tako da je, kaže, ova odluka ne malo iznenađenje jer je veliki broj građana pošao put te zemlje.

"Naša ambasada uputila je dopis grčkom MSP-u u kom se traži objašnjenje odluke. Postoje nezvanične naznake da bi odluka mogla da bude razmatrana i da građani Srbije budu izuzeti ali imamo informacije iz Atine da se zemlja nalazi pod pritiskom da se odluka o otvaranju granica odnosi samo na zemlje Šengena, tako da sa te strane razumemo poziciju Grčke, ali verujemo da odluka treba da bude preispitana", istakao je Ljajić.

Da će Grčka promeniti svoju odluku nije znalo ni srpsko Ministarstvo spoljnih poslova, rekao je generalni sekretar MSP-a Veljko Odalović.

"Ministarstvo u ovom trenutku ne može ništa drugo da uradi sem što podseća na ono što je prethodno bilo dogovoreno i naglašava da je vrlo racionalno i korisno da se mera promeni", istakao je Odalović.

Iz grčke policije na Evzoniju jutros su takođe rekli da nije moguće da građani Srbije uđu u Grčku ni kroz Sjevernu Makedoniju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana