Srba nema u državnim institucijama

Agencije
Srba nema u državnim institucijama

Zagreb - Srbi u Hrvatskoj su siromašniji i stariji od Hrvata, a u državnim i javnim službama gotovo da ih nema, piše “Jutarnji list”.

Od ukupnog broja sudija 1,9 odsto su Srbi, dok ih je u diplomatiji tek 0,46 odsto. U hrvatskom Ministarstvu obrane radi 0,28 odsto Srba, a u Ministarstvu kulture 1,24 odsto.

Mlada Srpkinja, koja je psiholog po struci, kaže da se u posljednjih pet-šest godina javila na stotine konkursa za posao, ali je, iako ispunjava sve uslove, potrebnu kvalifikaciju i govori nekoliko jezika, uvijek omela nacionalnost koja se mora upisati na molbi za posao.

“Sve bi bilo dobro do onoga fatalnog - „Srpkinja“. Izgubila sam već povjerenje, nisam spavala, dok jednom nisam prelomila, zažmurila i upisala „Hrvatica“. Posao sam dobila, ali opet ne spavam. Ne osjećam se dobro. U isto vrijeme kao da sam počinila izdaju, ali i da sam izdana”, kaže ona.

U Srpskom narodnom vijeću postoji poveći “fajl” sa pričama mnogih školovanih ljudi srpske nacionalnosti kojima je njihova etnička pripadnost najveća, ponekad i jedina, prepreka u dobijanju posla.

List navodi da se srpska nacionalnost u Hrvatskoj nerado ističe i da bi država morala da pronađe i otkloni razloge za tu vrstu nelagode i atmosfere stvorene oko Srba.

Predsjednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac reka je da u današnjoj Hrvatskoj postoji srpsko pitanje koje niko ne želi da postavi, niti bilo ko na njega želi dati odgovor, a stanje je sve alarmantnije.

“Srbi su zajednica u demografskoj, biološkoj, socijalnoj, nacionalnoj, političkoj i kulturološkoj defanzivi. Srpska populacija je starija od hrvatske, slabijeg imovinskog stanja, podzastupljena u državnim, javnim službama, te sumnjičena od većine kao remetilački faktor, izložena asimilaciji koja nije uvijek dio prirodnog procesesa”, rekao je Pupovac.

On je istakao da je od svih manjinskih grupa, od nacionalnih do seksualnih i društvenih, srpska u najtežem položaju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana