Spor Hrvatska - Slovnija: Obije strane zadovoljne

Tanjug
Spor Hrvatska - Slovnija: Obije strane zadovoljne

Ljubljana/Zagreb - Hrvatska i Slovenija završile su danas prvu nedjelju usmene rasprave u arbitraži o granici između dviju država.

Karl Erjavec, koji obavlja tekuće poslove ministra spoljnih poslova, kaže da je zadovoljan iako će na konačnu odluku morati da se pričeka.

"Mislim da smo danas odradili veliki posao", rekao je on za ljubljansko Delo istakavši da je imao utisak da je "hrvatska strana bila malo neraspoložena i iznenađena našom odličnom argumentacijom".

Riječ je o izuzetno važnoj stvari - da li će Slovenija odrediti granicu sa Hrvatskom tako da bude zadovoljna, naročito po pitanju veze sa otvorenim morem kao i po pitanju kopnen granice.

"Kao što je u pitanju bio vitalni interes Hrvatske da uđe u EU, tako je sada naš vitalni interes bio da imamo pristup otvorenom moru", naglasio je.

Ministar je ponovo rekao da mu je žao što obraćanje nije bilo otvoreno za javnost jer je atmosfera tokom njegovog obraćanja bila "kao na filmu, vrlo napeta i zanimljiva".

Na pitanje da li se ne boji da Hrvatska možda krije još nekog "keca" u rukavu za slijedeću nedelju, je odgoorio: "Ni najmanje. Nema više aduta. Danas je bio posljednji dan za adute".

Iz hrvatske delegacije su pri odlasku na pitanje kako je prošlo kratko odgovorili da su zadovoljni, da nisu bili iznenađeni.

Hrvatska je svoje argumente iznijela u ponjedeljak i utorak, a Slovenije je to uradila juče i danas. Usmeno obraćanje će se nastaviti naredne sedmice kada će u ponedjeljak i utorak ponovo biti Hrvatska na redu. Slovenija će iznijeti završnu riječ u četvrtak i petak.

U skladu sa sporazumom čitav arbitražni postupak se odvija u tajnosti, a arbitražni sud je objavio da će po završetku usmenih obraćanja koja se završavaju 13. juna biti objavljeno saopštenje.

Arbitražni sud čune predsjednik Gilbert Guillaume, Vaughan Lonje, Bruno Simma i nacionalni arbitri Jernej Sekolec i Budislav Vukas.

Njihova odluka će u skladu sa međunarodnim pravom, pravičnosti i načelima dobrosusjedskih odnosa odlučiti o pomorskoj i kopnenoj granici između Slovenije i Hrvatske, kao i izlazom Slovenije na otvoreno more, kao i o režimu upotrebe relevantnih morskih područja.

Presuda se očekuje pred ljeto 2015. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana