Spomenik posvađao Crnogorce i Hrvate

Agencije
Spomenik posvađao Crnogorce i Hrvate

Zagreb - Na pomolu je diplomatski sukob Crne Gore i Hrvatske nakon što je u naselju Slatina u Pljevljima otkriven spomenik Puniši Račiću osuđenom za ubistva hrvatskih poslanika u Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca (SHS).

Hrvatsko nacionalno vijeće Crne Gore (HNVCG) osudilo je u petak otkrivanje spomenika Račiću. Spomen-ploča Račiću podignuta je u rodnom selu poslanika koji je 1928. godine u Narodnoj skupštini u Beogradu ubio dvojicu poslanika Hrvatske seljačke stranke (HSS), a trojicu ranio.

Na spomen-obilježju poslanika Narodne radikalne stranke piše da je ona podignuta "znamenitom narodnom poslaniku, Slatinjaninu i Vasojeviću". Inicijativu da se u Račićevom rodnom mjestu postavi spomen-obilježje pokrenulo je "Bratstvo Račića", a podržali su ga mještani Slatine.

Hrvatsko nacionalno vijeće pozvalo je crnogorske državne institucije "da u ovom slučaju striktno poštuju Zakon o spomen-obilježjima, koji izričito brani podizanje spomenika osobama kakav je bio Račić". Reagovala je i Hrvatska seljačka stranka (HSS) koja je najoštrije osudila ovaj čin i pozvala hrvatsku Vladu da hitno uputi protestnu notu Crnoj Gori.

Do 1928. godine u Narodnoj skupštini Jugoslavije vođeni su oštri sukobi, a diskusije su zamijenjene uvredama i prijetnjama. Kada je neko iz većine pomenuo Veliki rat, Pavao Radić je glasno upitao: "Koliko košta ta vaša srpska krv? Koliko košta Kajmakčalan? Da platimo - pa da budemo mirni!". Kada je optužio Punišu Račića za izdaju, poslanik HSS-a Ivan Pernar doviknuo je Račiću: "Opljačkao si begove!" Račić je prvo pozvao predsjedavajućeg da kazni Pernara, a potom uzviknuo: "Ako ga ne kaznite, ja ću da ga kaznim. Ko god bude pokušao da se stavi između mene i Pernara, poginuće!" Predsjednik Skupštine je tada napustio dvoranu, a Račić je izvadio pištolj i prvo pucao u Pernara ranivši ga. Račić je zatim pokušao da ubije Radića koji je sjedio, ali je umjesto njega ubio Đuru Basaričeka i ranio Stjepana Granđu. Obojica su pokušala da spasu Radića od Račića. Potom je Račić ranio Radića u stomak. Kada je Pavle Radić pritrčao u pomoć svom stricu, Račić je uzviknuo: "Tebe sam tražio" i usmrtio Pavla Radića. Sutradan se Račić predao. Stjepan Radić je odnesen u bolnicu i 8. avgusta je preminuo.

Spomenik Barešiću

Samo prije godinu Crna Gora je uputila protestnu notu ambasadi Hrvatske u Podgorici povodom podizanja spomenika Miri Barešiću u Dragama kod Pakoštana istakavši da treba imati u vidu da je riječ o čovjeku osuđenom za ubistvo Vladimira Rolovića, jugoslovenskog ambasadora u Švedskoj 1971. godine. Crna Gora je u noti izrazila očekivanje da će se Vlada Hrvatske ograditi od tog "necivilizacijskog čina, s obzirom na to da je Rolović bio istaknuti borac protiv fašizma". Zbog podizanja spomenika Barešiću protestnu notu hrvatskim vlastima uputio je Beograd. Spomenik Barešiću, međutim, nije uklonjen.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana