Split: Sveštenik poveo »Za dom...«, okupljeni otpozdravili »... spremni«

Srna
Split: Sveštenik poveo »Za dom...«, okupljeni otpozdravili »... spremni«

Split - U Splitu su danas, uz ustašku ikonografiju i povike "Za dom spremni!", nekadašnji pripadnici HOS-a proslavili dan osnivanja zločinačke Nezavisne Države Hrvatske /NDH/, kao i 24 godine od formiranja svoje jedinice "Rafael vitez Boban".

Okupljenima se obratio i katolički sveštenik Mate Munitić, a govor je završio, kako je sam rekao, "stoljetnim pozdravom uz koji su Hrvati od davnina branili svoje, ne želeći nikome zlo: Bog i Hrvati - Za dom", a okupljeni su mu "otpozdravili" sa: "Spremni"!

"Došli smo se pokloniti svojim pripadnicima koji su dali živote za nezavisnu državu Hrvatsku i slobodu hrvatskog naroda", rekao je komandir jedinice pukovnik Marko Skejo pred nekoliko stotina okupljenih.

Gradonačelnik Splita Ivo Baldasar, koji je iz SDP-a, poslao je svoje izaslanike da polože vijenac na spomenik poginulim HOS-ovcima, prenose hrvatski mediji.

HOS-ovci su se do sad okupljali na Lovrincu, a pošto im je grad Split prošle podigao spomenik, proslava je održana i u splitskom kvartu na svega stotinjak metara od univerzitetskog kampusa, koji je danas sa svojim ministrima posjetio premijer Hrvatske Zoran Milanović.

Na spomeniku, koji još nije doživio svoju prvu godišnjicu, i dalje su vidljivi ostaci MUP-ovog štemera koji je skinuo naknadno postavljen natpis "Za dom spremni!" Okupljeni smatraju da je tom sloganu zaista mjesto na spomeniku, ali vlast i policija nisu bili tog mišljenja, prenijeli su hrvatski mediji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana