Split: Ponovno suđenje zbog plakata “Srbe na vrbe”

Agencije
Split: Ponovno suđenje zbog plakata “Srbe na vrbe”

Split - U Splitu će treći put biti suđeno Antoniju Vujčiću za postavljanje plakata “Srbe na vrbe” 2010. godine jer je Županijski sud vratio predmet zbog tehničkog propusta sudije, prenose agencije.

Hrvatski mediji ocjenjuju da ovo suđenje vjerovatno neće dovesti do osuđujuće presude.

Sudija Marisa Matić napravila je formalni propust, jer na raspravi nije ispitala majku optuženog, već je čitala njen iskaz s prethodnog suđenja koje je zaključeno osuđujućom presudom.

S obzirom na to da majka optuženog ima status privilegovanog svjedoka, Županijski sud naložio je da je Matićeva ispita na suđenju.

Oslobađajuću presudu Vujčiću sudija je, između ostalog, zasnovala na iskazu majke optuženog koja je navela da joj je sin spavao u sobi u vrijeme dok kada se tvrdi da je je postavljao plakat.

Vujčićev advokat Jadran Frančeski ističe da nema nikakvih dokaza koji terete optuženog te i da na novom suđenju, koje je već zakazano, očekuje oslobađajuću presudu.

Na pravom suđenju sudija Dinko Mešin osudio je Vujčića na zatvorsku kaznu od četiri mjeseca i tom prilikom mu očitao bukvicu kako je osramotio sebe, grad i državu.

Županijski sud u Splitu ukinuo je tu presudu i predmet vratio na ponovno suđenje drugom sudiji jer je bilo jasno da Mešin svoje uvjerenje neće promijeniti, između ostalog, i zbog toga što su u mobilnom telefonu optuženog nađene fotografije izrade plakata.

Navijaču splitskog “Hajudka” Antoniju Vujčiću sudi se za postavljanje plakata “Srbe na vrbe, nikad zaboravit, nikad oprostit”, koji je na nadvožnjaku na ulazu u Split u julu 2010. godine dočekao srpsku Dejvis kup reprezentaciju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana