Split: Optužnica protiv sveštenika

Tanjug
Split: Optužnica protiv sveštenika

Split - Županijsko državno tužilaštvo u Splitu podiglo optužnicu protiv sveštenika Šime Nimca zbog zloupotrebe položaja i ovlašćenja zbog prodaje crkvenog zemljišta.

Naime, sumnja se da je prodao crkveno zemljište u Baškoj Vodi za 10 miliona kuna, nakon čega je novac nestao.

Optužnica je podignuta i protiv bankarke Jasmine Bilonić za podsticanje na krivično djelo, objavila je Slobodna Dalmacija.

Kako piše portal index.hr, neko vrijeme novac je zaista bio na računu župe, ali pošto se sveštenik upoznao s bankarkom, od gotovo 10 miliona kuna pronađeno je tek 2,3 miliona na računu Bilonićeve u Partner banci.

Ostatak je par, kako se pretpostavlja, "spiskao" na luksuzne stvari, poput jahte i Pasata, a Bilonićeva je zatvorila i neke stare dugove i kredite.

Splitski sud bankarku je zatvorio, a sveštenik nije stavljen u pritvor.

Ova odluka splitskog suda, kako podsjeća portal, začudila je pravne stručnjake, jer je Bilonićeva u ovom predmetu podsticala na krivično djelo koje je izvršio sveštenik. Državno tužilaštvo je tražilo istražni zatvor za oboje osumnjičenih, ali je sud odlučio da nema osnove za pritvaranje fratra Šime.

Uprkos skandalu s neovlašćenom prodajom crkvene zemlje i pronevjerom milion evra, koji su se istopili u svega par mjeseci, vraćen je pod okrilje Crkve, koja se u cijelom skandalu držala vrlo rezervisano, piše index.hr.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana