Špigl: Hrvatski policajci tuku migrante na ulazu iz BiH

Tanjug
Špigl: Hrvatski policajci tuku migrante na ulazu iz BiH

BERLIN - Njemački list Špigl objavio je tekst u kome tvrdi da hrvatski policajci tuku migrante prilikom pokušaja prelaska granice iz BiH.

Osim svjedočenja migranata, objavili su i video na kojem se vide pretučeni migrant sa druge strane granice u mokrim pantalonama i bez cipela, i uniformirane osobe s druge strane.

Špigl je sproveo višemesječno istraživanje u suradnji s Lighthouse Reportsom i rekonstruisali su put migranta Ibrahima, a razgovarali su sa još tri osobe s kojima je putovao.

Špigl tvrdi kako njihovo istraživanje otkriva uznemirujući stepen nasilja koji je postao norma na spoljašnjim granicama EU.

Iz hrvatskog ministarstva unutarnjih poslova rekli su da nemaju snimke nikakvih operacija tog dana na tom mjestu koje se pominje u svjedočenju i da ne mogu da komentarišu te događaje bez više detalja.

Naveli su i da izvještaji nevladinih organizacija u potpunosti ignorišu sukobe među migrantima u BiH, te da su oni povređeni u nezgodama ili se međusobno povređuju, a zatim krive hrvatsku policiju.

Kako piše Špigl, EU je do sada ignorisala kršenja prava na hrvatskoj granici.

Ibrahim je prije dvije godine otišao iz Kašmira s ciljem da se domogne Evrope. Na kraju je uspio da pređe granicu i došao je do Italije gdje trenutno živi i gdje je zatražio azil.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana