SPC: Za božićne praznike bez uobičajenog programa i masovnog okupljanja

Srna
Foto: Ilustracija

PODGORICA- Mitropolija crnogorsko-primorska i Eparhija budimljansko-nikšićka saopštile su da, zbog veoma loše epidemiološke situacije, a, neće organizovati uobičajeni program i okupljanja za Badnji dan ni u jednom gradu u Crnoj Gori, uključujući i centralno nalaganje badnjaka ispred Cetinjskog manastira.

U saopštenju Mitropolija i Eparhija pozivaju pravoslavne vjernike i ostale građane na poštovanje zdravstvenih mjera i ljekarskih uputstava radi stavljanja epidemije virusa korona pod kontrolu.

"Pastirska odgovornost i briga za zdravlje i duhovno i tjelesno nas obavezuje da se u toku ovih prazničnih dana ponašamo još odgovornije i da svi doprinesemo da događaji koji su pred nama budu blagosloveni, da u naše domove unesu duhovnu radost, mir i zdravlje, a ne da budu povod za nove slučajeve zaraze i širenja ove opake bolesti", navodi se u saopštenju.

Umjesto uobičajenog slavlja i masovnih okupljanja, iz Mitropolije i Eparhije pozivaju pravoslavne hrišćane da predstojeće vrijeme ovog božićnog posta provedu u postu i molitvi, pripremajući se tako za praznik Hristovog rođenja.

"Ovo je prava prilika da se podsjetimo kako su se ovi božićni dani uvijek proslavljali u porodičnom ambijentu, trudeći se da svaki naš dom i svaka porodica liči na Svetu porodicu, u kojoj se rodio Bogomladenac Hristos", piše u saopštenju.

U saopštenju se napominje da će na Badnji dan, poslije jutarnjeg bogosluženja, u toku cijelog dana vjernici moći da dođu do hrama, prilože badnjak na ognjište na kome će već biti osveštani badnjaci, prisluže svijeću i pomole se Bogomladencu Hristu.

"Molimo i apelujemo da sve te sveštene radnje obavljaju uz poštovanje epidemioloških mjera uz minimalno zadržavanje u portama hramova i manastira, uz molbu da Badnje veče dočekamo svi u svojim domovima", dodaje se u saopštenju.

Na Božić će, kako se navodi, biti služeno i po nekoliko liturgija u većim hramovima i manastirima, gdje to dozvoljavaju crkvena pravila, kako bi se izbjegle uobičajeno velike gužve na božićnim liturgijama.

U saopštenju se napominje da boravak na božićnom bogosluženju treba da bude u skladu sa propisanim mjerama koje su od ranije na snazi.

Iz Mitropolije crnogorsko-primorske i Eparhije budimljansko-nikšićke ponovili su blagoslov koji je važio i za proslave krsnih slava, da se i božićni dani proslave u užem krugu i bez organizovanih okupljanja po domovima i drugim mjestima stanovanja.

"Neka se Hristos Bogomladenac zacari u srcima svih ljudi, da naše duše postanu vitlejemske pećine ispunjene božanskim mirom, radošću, ljubavlju i molitvom za brzo ozdravljenje svih koji stradaju od ovog virusa i svih drugih bolesti, kao i za ukrepljenje svih koji se trude da im pomognu na putu iscjeljenja: ljekara, drugog medicinskog osoblja i svih dobročinitelja. Neka je slava na visini Bogu, na zemlji neka vlada mir, među ljudima dobra volja. Hristos se rodi! Vaistinu se rodi", poručuju iz Mitropolije i Eparhije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana