SPC u odbrani vjerskih prava u Crnoj Gori

Agencije
SPC u odbrani vjerskih prava u Crnoj Gori

BEOGRAD - Sveti Arhijerejski sinod Srpske pravoslavne crkve /SPC/ uputio je danas podršku arhijerejima, sveštenstvu, monaštvu i narodu crnogorsko-primorske, budimljansko-nikšićke, mileševske i zahumsko-hercegovačke eparhije, da "obodreni silom Duha Svetoga i molitvenim zastupništvom svetih iz roda našega" nastave odbranu svojih verskih prava u Crnoj Gori.

Sveti Sinod ističe da je protiv prijedloga Zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica, kojim predstavnici vlasti u Crnoj Gori žele da od mitropolije i eparhija SPC nasilno oduzmu crkve i manastire i njihovu imovinu i čijim odredbama bi se ukinulo neotuđivo pravo svakog pojedinca na slobodu vjeroispovjesti i savjesti.

"Imajući u vidu kakve sve mogu biti posledice usvajanja jednog takvog Zakona, apelujemo na poslanike u Skupštini Crne Gore da poslušaju glas jerarhije i vernih naše Svete Crkve, koji je nedvosmisleno i jasno izražen na dva crkveno-narodna sabora, i ne glasaju za ovaj predlog", poručio je Sveti Sinod SPC.

Istovremeno, Sveti Sinod je podržao inicijativu koju je mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije uputio Zakonodavnom odboru i Skupštini Crne Gore da predloženi zakon bude povučen iz procedure, čime bi se stvorili uslovi da se pripremi novi, koji bi bio u skladu sa standardima savremenih demokratskih država i prihvatljiv za SPC.

"Sveti arhijerejski Sinod SPC ovim putem upućuje podršku arhijerejima, sveštenstvu, monaštvu i vernom narodu eparhijâ: crnogorsko-primorske, budimljansko-nikšićke, mileševske i zahumsko-hercegovačke, da, obodreni silom Duha Svetoga i molitvenim zastupništvom svetih iz roda našega, nastave odbranu svojih verskih prava u Crnoj Gori", navodi se u saopštenju.

Sve je počelo 2015, a moglo bi imati i domino efekat

Na sednici Zakonodavnog odbora skupštine Crne Gore prošao vladin Predlog zakona o vjeroispovesti, koji je izazvao oštre reakcije dijela javnosti i SPC.

Suština zakona je, podsjeća "Blic", da se oduzme imovina Mitropoliji SPC, ali i nametne ponovno registrovanje svih crkava, čime bi se izbrisao kontinuitet postojanja Srpske crkve na prostoru Crne Gore.

Predsjedniku Crne Gore Milu Đukanoviću su se, navodi dalje "Blic", pismima obratili najznačajniji crkveni subjekti, patrijaršije carigradska i moskovska, kao i papa Franjo, ali je proces koji vodi ka administrativnom potiranju SPC nastavljen.

Činjenica je da i u slučaju stvaranja takozvane Crnogorske pravoslavne crkve, ona ne bi dobila zeleno svijetlo odnosno autokefalnost, što je carigradski patrijarh Vartolomej jasno poručio u nekoliko navrata.

Protiv tog zakona je bila i Venecijanska komisija, koja je imala značajne primjedbe na pomenuti zakon.

Sve je počelo Nacrtom zakona o slobodi vjeroispovesti iz 2015. godine. Tada je zakon propao zbog ozbiljnih pravnih nedostataka. Odbila ga je Venecijanska komisija i tražila ispravke, podsjeća dalje "Blic".

U međuvremenu kada god je režim u Podgorici pokušao da izdejstvuje zakon uslijedili su protesti. Vlada Crne Gore izašla je iznova sa novom verzijom zakona, ali je ljetos Venecijanska komisija i na najnoviju verziju imala primjedbe.

Takođe, režim u Podgorici oglušio se na sve sugestije relevatnih evropskih tijela. Izmjene koje su napravljene su kozmetičke, a suština zakona koja je u tačkama koje se odnose na imovinu i to imovinu Mitropolije SPC, ostala je nepromijenjena, ističe "Blic" i navodi da postaje jasno da je vlasništvo i ukidanje kontinuiteta vjerskih zajednica i Crkava kao pravnog lica, jedino zbog čega je zakon i pisan.

A ta odredba na kojoj režim u Podgorici insistira glasi: "Svi vjerski objekti koji su bili imovina države Crne Gore prije gubitka njene nezavisnosti i pripajanja Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca 1918. godine, a koji kasnije nisu na odgovarajući pravni način prešli u svojinu neke vjerske zajednice, biće prepoznati kao državna imovina."

Ovaj prijedlog zakona takođe nije prošao adekvatnu javnu raspravu niti neophodne konsultacije.

Prijedlog zakona ne predstavlja tekst koji je usaglašen sa evropskim standardima o slobodi vjeroispovesti, a koji su sadržani u smjernicama OEBS. Nije usaglašen ni sa evropskom konvencijom o ljudskim pravima niti sa mišljenjem Venecijanske komisije od 24. juna ove godinem, ističe "Blic".

Takođe je u radikalnoj suprotnosti i sa Ustavom CG. Najspornija odredba u ovom kontekstu je što bi "u eventualnoj primjeni zakona vjerske zajednice koristile objekte koji su u državnoj svojini, ili bi državni organi odlučivali o korišćenju ili nekorišćenju vjerskih objekata i zemljišta. To je suprotno ustavnom načelu odvojenosti države i vjerskih zajednica, kao i principu ravnopravnosti vjerskih zajednica".

Njegov cilj je da prekine stečeni pravni subjektivitet crkvama i vjerskim zajednicama, da bi one morale naknadno da se evidentiraju i iznova osnuju i kod Ministarstva za ljudska i manjinska prava.

"Prijedlog zakona je usmeren na to da se u adhok postupku, koji je po svemu diskriminatoran, izvrši prepis crkvene imovine sa vijekovnog vlasnika - Crkve na državu, koja vlasnik, međutim, nikada nije bila, zaključuje "Blic" i dodaje da je konačni cilj ovog predloga zakona da se u potpunosti onemogući i na statističku grešku svede imovina SPC i Mitrolipolije.

Ovaj zakon, ukoliko prođe skupštinu u Podgorici, opasnost je i za srpske hramove na Kosovu i Metohiji, jer i tamošnja vlast može jednostavno iskoristiti ovaj primjer.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana