SPC diskriminisana u Crnoj Gori, obaviješten i Putin

Agencije
SPC diskriminisana u Crnoj Gori, obaviješten i Putin

Podgorica - Rektor Cetinjske bogoslovije Goko Perović kazao je danas da je Srpska pravoslavna crkva diskriminisana u Crnoj Gori, dodajući da ne vidi problem što je o toj, kako je naveo, činjenici delegacija SPC nedavno u Moskvi upoznala i predsjednika Rusije Vladimira Putina.

 "SPC je ozbiljno diskriminisana u Crnoj Gori. Jedino SPC, iako najbrojnija po broju sveštenika, vjernika i broju hramova, još nije dobila ugovor o međusobnom djelovanja sa državom. Jedino se od SPC traži da njena imovina pređe u državno vlasništo, što se, recimo, ne traži od drugih vjerskih zajednica. Takođe, jedino se sveštenici SPC progone na način što im se ne odobrava dozvola za boravak u Crnoj Gori", naveo je Perović.

On je ukazao da je Crna Gora i jedina država u regionu koja nema adekvatan zakon o vjerskim zajednicama, već i dalje funcioniše onaj iz 1977. godine, odnosno vremena komunističke Jugoslavije.

Perović je dodao da SPC, odnosno Mitropoliji crnogorsko-primorskoj, nisu jasni razlogi zbog čega su od strane crnogorske vlasti stavljeni u podređen položaj.

 "SPC i njeno sveštenstvo u Crnoj Gori stavljeni su u drugi položaj, odnosno prema njima se ne primjenjuju ista pravila kao prema ostalim vjerskim zajednicama", kazao je Perović na konferenciji za novinare.

On je dodao da, kada se već stavlja sve na uvid briselskoj administraciji, ne vidi problem da se o dešavanjima u Crnoj Gori upoznaju i drugi legitimni centri moći u svijetu, prenose Agencije.

 "Zašto je problem da se u Moskvi, ne traži pomoć i intervencija sa strane, već samo jedan savjetodavni i partnerski odnos ruske vlasti i crkve", upitao je Perović.

Mitropolit Amfilohije najavio je, na konferenciji za novinare,da će u nedjelju, u Beranama, biti organizovana proslava 800 godina manastira Djurđevi stupovi, a svečanosti će prisustvovati i srpski patrijarh Irinej.

On je najavio i osvećenje hrama Hristovog vaskrsenja 7. oktobra u Podgorici, dodajući d aće tom činu prisustvovati svi pravoslavni patrijarsi, ali i predstavnici drugih religijskih zajednica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana