Spajić: Vraćamo 1,1 tonu zlata u Crnu Goru

Tanjug
Foto: printskrin

PODGORICA - Crna Gora će otplatiti 30 miliona dolara kredita Kredit Svis banci i time osloboditi rezerve zlata koje je dala u zalog i vratiti ih u zemlju, saopštio je ministar finansija Milojko Spajić.

“Crnogorska državna imovina time dobija 75 miliona dolara dodatne bruto vrijednosti”, istakao je Spajić na konferenciji za medije, dodajući da je riječ o približno 1,1 tona zlata, prenosi portal CdM.

Crnogorske rezerve zlata od 1.090 kilograma, koje su naslijeđene od nekadašnje SFRJ, založene su za kredit zaključen sa Kredi Svis bankom u Londonu u aprilu 2017.

Ovaj kreditni aranžman je podijeljen u dve tranše. Jedna je u iznosu od oko 48 miliona evra, dok druga tranša iznosi 30 miliona evra i za nju su, kao kolateral, založene rezerve zlata. Trebalo je da ostanu u Kredi Svisu do 2027. dok se zajam ne otplati, jer je uzet na deset godina.

“Ovo zlato vraćamo u Crnu Goru prvi put poslije Kralja Nikole i dobijamo mogućnost da pravimo ozbiljne fiskalne rezerve. Dakle 45 miliona evra dodatne neto vrijednosti dobijamo. Njegova cijena bi mogla da premaši 100 miliona dolara”, kazao je Spajić.

Ministar je naveo da će 30 miliona evra rate kredita biti isplaćena iz trezora.

“U trezoru trenutno ima preko 300 miliona evra. Imamo za sve kredite koji dolaze na naplatu ove godine”, dodao je on.

Tvrdi da je Crna Gora bezbedna za ovu godinu, kakve god da su geopolitičke okolnosti.

“Bilo koja vlada da dofje, bilo koji ministar da je”, uverava Spajić.

Naveo je i da postoji mogućnost da se godina završi bez rebalansa budžeta, dodajući da će nominalni dug pasti ispod četiri milijarde evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana