Šovinistički ispadi u Gračacu

Tanjug
Šovinistički ispadi u Gračacu

Gračac - Poslije drugog kruga lokalnih izbora za načelnika opštine Gračac u kojem je kandidat HDZ Nataša Turbić sa šest glasova razlike pobijedila dosadašnjeg načelnika Gorana Đekića, kandidata koalicije predvođene Samostalnom demokratskom srpskom strankom, usljedio je talas slavlja uz niz šovinističkih ispada.

Kako je za Tanjug rekao Đekić, bivši načelnik ove varošice južne Like, smještene u Zadarskoj županiji, izbori su održani u napetoj atmosferi i uz prljavu izbornu kampanju koja je obilovala prijetnjama i verbalnim nasiljem.

On je istakao da su glasačima, i Hrvatima i Srbima, nuđena zaposlenja u slučaju pobjede HDZ-a i primijetio da “sudeći po obećanjima, opština će morati imati bar deset direktora komunalnog preduzeća ili 20-ak sekretarica i čistačica u opštini”.

Prema riječima Đekića, kulminacija nasilja i govora mržnje usljedila je u noći nakon izbora, a nastavila se i narednih dana.

Te noći ulicama Gračaca provezla se kolona automobila i kamiona u kojima su, kako kaže Đekić, ljudi, od kojih je dobar dio bio u alkoholisanom stanju, uz ustaške i Tomsonove pjesme ižvikivali poznate šovinictičke parole na račun Srba.

- Hrvatima koji su glasali za SDŠ i vladajuću SDP prijetili su smrću uz psovke i poruke da su izdajice, pa su se brojni građani prestrašeno zaključavali u kuće - dodaje on.

Prijetnje i najave “novih vremena” se, iako u manjem obimu, nastavljaju i u danima nakon izbora, kaže Đekić koji tvrdi da se sve dešava uz prisustvo i znanje policije.

Stanje se, ipak, smiruje, ali ne i bitno popravlja, kaže dosadašnji zamjenik načelnika opštine Milan Tankosić koji je na ovim izborima takođe izabran, ali po osnovu učešća nacionalnih manjina.

Tankosić je takođe kritikovao policiju koja je, kako ističe, sprečavala fizičko nasilje, ali na verbalne ispade niko nije reagovao.

On je podsjetio da je razvoj dobrih odnosa među etničkim zajednicama u ovom kraju išao sporo, gradio se godinama, a “zbog jednih izbora i vlasti koja nije nagrada nego teška muka, u deset dana se pokvarilo nešto što se stvaralo zadnjih šest-sedam godina”.

Tankosić ipak vjeruje da će se situacija popraviti i da su pomenuti događaji “možda faza u kojoj je HDZ morao da se izduva jer je osam godina bio u opoziciji”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana