Šokantna ispovijest Zadranke koju je mjesecima silovao državljanin BiH

Slobodna Dalmacija
Šokantna ispovijest Zadranke koju je mjesecima silovao državljanin BiH

Zadar - Nudeći joj posao preko društvene mreže, 38-godišnji Elmir Dž. iz okoline Cazina namamio je 37-godišnjakinju sa zadarskog područja i odveo je u Italiju, gdje ju je više od dva mjeseca držao zatvorenu u svom stanu, oduzeo joj dokumente, te ju je seksualno iskorištavao, piše “Slobodna Dalmacija”.

Početkom avgusta odveo ju je u okolinu Cazina gdje ju je takođe seksualno iskorišćavao.

Nakon što ju je početkom avgusta pustio, upućivao joj je prijeteće pozive i poruke tražeći da mu vrati novac, koji joj nije ni posudio.

Uhapšen je u petak u Ličkom Petrovom Selu, nakon čega je nad njim sprovedena kriminalistička obrada, te je priveden sudiji za istrage Županijskog suda u Zadru uz krivičnu prijavu zbog krivičnih djela trgovine ljudima, silovanja i iznude.

− Ovakav tip “predatora” često svoje žrtve vreba na društvenim mrežama. Potencijalne mete najčešće su osobe koje idu trbuhom za kruhom, traže posao. Namame ih raznim lažnim obećanjima i tako ih vrlo brzo uvuku u mrežu prostitucije i drugih krivičnih djela − kazao je portparol zadarske policije Elis Žodan, upozoravajući kako je vrlo važno da se ne nasjeda na kojekakve ponude za posao koje nude privatne osobe preko medija ili društvenih mreža.

− Takve ponude je potrebno ozbiljno provjeriti, no najbolje je na njih ne nasjedati − kazao je on.

Zadarska policija je Elmira Dž. uhapsila nakon što je 37-godišnjakinja sve ispričala policiji.

Državljanin BiH iz okoline Cazina Elmir Dž., koji već duže vrijeme radi u italijanskom gradu Silandreseu, ženu je još u junu kontaktirao preko “Fejsbuka” te joj ponudio posao u obližnjoj italijanskoj fabrici za preradu voća.

Ne sluteći da je riječ o prevari, 37-godišnjakinja se našla s muškarcem u Rijeci, odakle su zajedno krenuli u Silandrese u Južnom Tirolu, pedeset kilometara udaljenom od Bolzana.

Nakon što su došli u stan, 38-godišnjak joj je oduzeo dokumente, te ju je dva mjeseca prisiljavao na polne odnose, sve do početka avgusta.

Ubrzo nakon toga odvezao ju je i u okolinu Cazina u BiH gdje ju je takođe seksualno iskorišćavao.

Ženu je nakon nekog vremena pustio, no nakon toga joj je u avgustu, kako navodi policija, upućivao prijeteće pozive i poruke tražeći da mu vrati novac, koji joj nije ni posudio.

− Unatoč brojnim međunarodnim pravilima i konvencijama danas, na žalost, robovlasnički odnosi još postoje. Službene procjene govore da je godišnje oko 200 hiljada ljudi s jugoistoka Evrope žrtva međunarodne trgovine ljudima. Sa zaradama između sedam i 13 milijardi dolara, međunarodno trgovanje ljudima je treći izvor prihoda za organizovani kriminal − kazao je Boris Radman, sudija krivičnog odjela Županijskog suda u Zadru, nakon što je prošle godine 32-godišnjeg državljanina BiH osudio na deset godina zatvora zbog silovanja i držanja maloljetnice u ropstvu.

Taj 32-godišnjak je više mjeseci 17-godišnjakinju iz BiH držao zarobljenu u iznajmljenom stanu porodične kuće u Zadru, gdje ju je fizički i seksualno zlostavljao.

Oduzeo joj je putne isprave, te je prisiljavao na težak fizički rad i služenje, prijeteći joj da će joj sjekirom otkinuti glavu i prste. Šejtan na “Fejsbuku”

“Miran sam i pažljiv...” Elmir Dž. oženio se prije pet godina po šerijatskom obredu u Cazinu.

Tamo je pripadnik navijačke skupine “Ljuti Krajišnici” bh. prvoligaša “Krajina”, te je poznat pod nadimkom Šejtan (vrag). Na profilnoj “Fejsbuk” stranici navodi kako je “miran, pažljiv, pogotovo kada je u pitanju ozbiljna veza”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana