Šoć: Zakon treba povući

Srna
Šoć: Zakon treba povući

Crnogorski Zakon o slobodi vjeroispovijesti ne može se primijeniti i jedini izlaz iz sadašnje situacije je njegovo povlačanje, ocijenio je za Srnu advokat Dragan Šoć.

On je istakao da nema drugog rješenja jer je donijet zakon kojim se praktično otima imovina Srpske pravoslavne crkve /SPC/ i vjerskih zajednica.

- Zna se protiv koga je to upereno i sada bi htjeli da pregovaraju. O čemu? O načinu kako da opljačkaju Crkvu - upitao je Šoć, koji je član Pravnog savjeta Mitropolije crnogorsko-primorske.

On je poručio da nema razgovora o tome.

- Ako hoće da pregovaraju o bilo čemu, onda moraju da se vrate, što bi pravnici rekli, u pređašnje stanje. Uklonite Zakon iz pravnog sistema i, hajde, da se razgovara - rekao je Šoć.

On smatra da je Zakon o slobodi vjeroispovijesti neprimjenljiv i da je njegova primjena moguća samo "silom vlasti".

U Crnoj Gori je krajem decembra prošle godine usvojen Zakon o slobodi vjeroispovijesti kojim je predviđeno da država postaje vlasnik svih vjerskih objekata izgrađenih do decembra 1918. godine ukoliko se ne utvrdi da je neka od vjerskih zajednica stvarni vlasnik.

Usvajanje tog zakona naišlo je na otpor vjernika SPC u Crnoj Gori zbog čega su organizovani masovni protesti širom zemlje, kao i u pojedinim gradovima u Republici Srpskoj i Srbiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana