Sobranje usvojilo zaključke o francuskom prijedlogu

G.S.
Sobranje usvojilo zaključke o francuskom prijedlogu

SKOPLjE - Makedonsko Sobranje usvojilo je zaključke o nastavku pregovaračkog procesa za članstvo Sjeverne Makedonije u Evropskoj uniji.

"Za" je glasalo 68 poslanika, dok su poslanici najuticajnije opozicione VMRO-DPMNE napustili Skupštinu prije glasanja.

Poslanici VMRO-DPMNE i Ljevice tražili su odbacivanje francuskog prijedloga, koji, prema njihovim riječima, vodi direktnoj asimilaciji makedonskog naroda i dugotrajnoj opstrukciji evropskog puta Sjeverne Makedonije.

Poslanici su usvajanje zaključaka pozdravili aplauzom i u skupštinskoj sali razvili zastavu Sjeverne Makedonije, kao i zastavu Evropske unije.

Prethodno su poslaničke grupe SDSM i DUI dostavile nove nacrte zaključaka.

Trećeg dana rasprava u parlamentu je nastavljena u atmosferi sličnoj onoj juče i u četvrtak tokom koje su poslanici opozicije opstruisali izlaganje kolega iz vladajuće većine. Protekla je u napetoj atmosferi uz razmjenu optužbi za izdaju nacionalnih interesa i bugarizaciju države, prenose mediji.

U međuvremenu, prenijeli su skopski mediji, grupa građana i danas je okupljena ispred parlamenta i protestuje protiv francuskog prijedloga.

Demonstranti, navodi se, bacaju i toalet-papir prema zgradi parlamenta.

Građani su, podsjećamo, danima protestovali protiv francuskog prijedloga za deblokadu evrointegracija Sjeverne Makedonije, a bilo je i većih sukoba, kada je povrijeđeno 47 policajaca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana