SNV: Zagreb treba da ispuni obećanje i kazni zločine

Agencije
SNV: Zagreb treba da ispuni obećanje i kazni zločine

Zagreb - Srpsko narodno vijeće saopštilo je povodom 18. godišnjice hrvatske akcije “Oluja” da počinioci zločina nad Srbima još nisu kažnjeni i da očekuje da Hrvatska ispuni međunarodno preuzete obaveze, prenose agencije.

SNV podsjeća da su predstavnici državnog vrha u Zagrebu nakon oslobađajućih presuda optuženim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču izjavljivali da će počinioci zločina biti kažnjeni.

- Nažalost, to se nije dogodilo – zločinci su i dalje nekažnjeni. Zato očekujemo da se međunarodno preuzete obaveze i data obećanja ispune - navode u SNV-u.

SNV se sa pijetetom prisjeća svih onih koji su do “Oluje”, tokom i nakon te akcije izgubili živote ili postali izbjeglice.

- SNV se sjeća razornih posljedica rata po odnose među ljudima i narodima, po društvene vrijednosti i po društvenu ekonomiju. Od njih se većina hrvatskih građana do danas, gotovo dvije decenije od njegovog završetka, nije oporavila - navodi se u saopštenju koje je potpisao predsjednik SNV-a Milorad Pupovac.

SNV osuđuje nastavljanje političke upotrebe rata, jer način njegovog tumačenja i slavljenje obnavlja ratnu atmosferu i retoriku, produbljuje etničke i društvene podjele, te sprečava javnost da se suoči sa njegovom tamnom stranom i razornim posljedicama.

Uprkos međunarodno preuzetim obavezama, dostupnim činjenicama, deklarativnoj spremnosti državnog vrha i institucija, brojni i obimni zločini počinjeni prema hrvatskim građanima srpske nacionalnosti za vrijeme i nakon “Oluje” ostali su do danas nekažnjeni, ističu u SNV-u.

- Do danas niko od neposrednih počinilaca ili komandno odgovornih nije odgovarao za ubistva više stotina civila, paljenje brojnih sela i gradova, za sistematsko etničko čišćenje i sprečavanje povratka izbjeglica, nasilnim ili administrativnim sredstvima - navodi se u saopštenju.

Područja zahvaćena ratom, posebno područja povratka i nakon gotovo dvije decenije, kako se navodi, nose više obilježja rata nego mira.

- U njima je više porušenog i devastiranog nego obnovljenog i razvijenog. SNV podsjeća na odgovornost Vlade i njene razvojne politike za produžavanje ovakvog stanja. U interesu, kako povratnika tako i naseljenih, kako Srba tako i Hrvata, pozivamo Vladu Hrvatske da od ratnih ova područja počne pretvarati u razvojna - navodi se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana