SNV: Poziv Tužilaštvu da istraži zločin nad srpskim civilima iz Uzdolja

Srna
SNV: Poziv Tužilaštvu da istraži zločin nad srpskim civilima iz Uzdolja

BANjALUKA - U Uzdolju pored Knina danas je održana komemoracija za osmoro srpskih civila ubijenih u zločinačkoj hrvatskoj vojno-policijskoj akciji "Oluja" 1995. godine, a Srpsko narodno vijeće /SNV/ pozvalo je Državno tužilaštvo Hrvatske na aktivniji istražni postupak u vezi sa ovim zločinom.

"Pozivamo ih da to učine kako bi porodicama ubijenih vratili tako potreban mir, te individualizovali odgovornost za ovaj zločin", poručili su u SNV-u.

Polaganju vijenaca i prisluživanju svijeća žrtvama ovoga zločina prethodio je vjerski pomen kojeg je predvodio sveštenik Eparhije dalmatinske Srpske parvoslavne crkve Stanko Anić, saopšteno je iz SNV-a u Hrvatskoj.

Komemoraciji su prisustvovali načelnik opšine Biskupija Milan Đurđević i saborski poslanici Anja Šimpraga i Ognjen Vukmirović, zamjenik župana Šibensko-kninske županije, načelnici susjednih opšina, članovi manjinskih vijeća, te zamjenici gradonačelnika Knina i Skradina.

Trojica pripadnika hrvatskih vojnih snaga su 6. avgusta 1995. godine iz automatske puške ubila osmoro bespomoćnih srpskih civila.

Ubijeni su Milica Šare, rođena 1922, Stevo Berić, rođen 1933, Janja Berić, rođena 1932, Đurđija Berić, rođena 1916, Krsto Šare, rođen 1931, Miloš Ćosić, rođen 1923. i Jandrija Šare, rođen 1932. godine.

Sava Šare, rođena 1922. godine, ubijena je na kućnom pragu.

Jedna je osoba preživjela napad, te je uspjela pobjeći u obližnju šumu.

Komemoraciju su organizovali SNV u Hrvatskoj i opština Biskupija.

Vijeće srpske nacionalne manjine opštine Biskupija i udruženje porodica "Protiv zaborava" otkrili su 2017. godine spomen-obilježje ubijenim srpskim civilima Uzdolja.

Centar za suočavanje sa prošlošću "Dokumenta" je 2017. godine Državnom tužilaštvu Hrvatske podnio krivičnu prijavu protiv nepoznatih počinilaca za zločin koji je počinjen u Uzdolju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana