SNV: Netolerancija, diskriminacija, govor mržnje i dalje prisutni u Hrvatskoj

Srna
SNV: Netolerancija, diskriminacija, govor mržnje i dalje prisutni u Hrvatskoj

ZAGREB - Srpsko narodno vijeće /SNV/ saopštilo je danas da su u Hrvatskoj još prisutni netolerancija, diskriminacija, širenje antisrpskih osjećaja i govora mržnje, te da tome značajno doprinosti državna politika sjećanja i njihove komemorativne prakse.

"Postupci netolerancije, diskriminacije, nepriznavanja zagarantovanih prava ili njihovo osporavanje, te širenje antisrpskih osjećaja i govora mržnje još su prisutni, a samo je njihov intenzitet promjenjiv", navode iz SNV-a.

Iz SNV-a su naveli da tome značajno doprinose državne politike sjećanja i njihove komemorativne prakse i da zbog njih oni koji su manjina nerijetko žive u strahu od komemoracija vlastitog stradanja.

Povodom posljednjeg velikog istorijskog stradanja i egzodusa Srba u Pogromu "Oluja", iz SNV-a su ukazali na potrebu sjećanja na strahote kroz koje su prolazili Srbi, koji su bili ubijani, protupravno zatvarani, većina zastrašivana, protjerivana i diskriminisana, a nije mali broj onih kojima su kuće minirane ili su izbacivani iz svojih stanova.

Istaknuto je i to da se treba sjetiti da je teret obnove kulture mira i pomirenja u Hrvatskoj i dalje u najvećoj mjeri na manjinama, naročito na srpskoj.

Iz SNV-a ističu da Srbi teško ostvaruju pravo na status civilnih žrtava rata, što je još jedna u nizu loših praksi u poštivanju prava pripadnika manjina.

"To se otežavanje, kako svjedoče organizacije civilnog društva i kakva su naša saznanja, praktikuje na različite načine i prijeti da zakonom zagarantovano pravo svim civilnim žrtvama rata za srpske žrtve postane izvor novih trauma i mrtvo slovo na papiru", kažu u SNV.

Kako navode, gotovo je ista stvar sa suđenjima za ratne zločine počinjenim nad civilima i ratnim zarobljenicima srpske nacionalnosti, a u mnogim slučajevima postupci nisu ni pokrenuti ili su prekinuti.

Oni koji se vode veoma su rijetki i dovode do osuđujućih presuda kao što se teško dolazi do rješenja o statusu civilnih žrtava rata, čak i u slučajevima kad je riječ o djeci koja su zbog stradanja svojih roditelja postala ratna siročad, dodaju iz SNV-a.

Uprkos višestrukom istorijskom stradanju u 20. vijeku, u SNV-u kažu da će Srbi u Hrvatskoj otpor diskriminaciji i nepravdi i dalje pokazivati otpornošću na mržnju i odgajanjem budućih generacija u poštovanju i solidarnosti s komšijama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana