SNP predao prijedlog za pokretanje postupka razrješenja Đukanovića

Srna
SNP predao prijedlog za pokretanje postupka razrješenja Đukanovića

PODGORICA - Klub poslanika Socijalističke narodne partije /SNP/ podnio je Skupštini Crne Gore prijedlog za pokretanje postupka za utvrđivanje da li je predsjednik Milo Đukanović povrijedio Ustav.

SNP ocjenjuje da se Đukanović direktno umiješao u poslove jedne vjerske zajednice, konkretno Mitropolije crnogorsko-primorske Srpske pravoslavne crkve /SPC/.

Ova stranka smatra da je Đukanović grubo povrijedio član 14 Ustava Crne Gore, koji propisuje da su vjerske zajednice odvojene od države, kao i da su one ravnopravne i slobodne u vršenju vjerskih obreda i vjerskih poslova i da je prekoračio okvir nadležnosti predsjednika Crne Gore.

SNP je u obrazloženju naveo da je Đukanović 28. avgusta na Cetinju rekao da "nije pametno insistirati na ustoličenju u tom gradu, već je pametno to izmjestiti iz Cetinja i obaviti u nekom od mnogobrojnih hramova u drugim gradovima", te da se nada se da neće biti u situaciji da 5. septembra bude na Cetinju, tamo gdje budu Cetinjani i gdje je većinska Crna Gora, gdje se brani dostojanstvo države.

"Nazivajući protivnike ustoličenja većinskom Crnom Gorom direktno je izazvao podjelu građana na one koji podržavaju i one koje ne podržavaju ustoličenje mitropolita na Cetinju", piše u obrazloženju SNP-a.

Iz SNP-a su naveli i da je, najavljujući svoje prisustvo na Cetinju na strani onih koji protestuju, ukoliko SPC odluči da se čin ustoličenja mitropolita obavi u Cetinjskom manastiru, a ne na nekom drugom mjestu, ličnim primjerom pozvao građane na protest i ometanje vršenja vjerskih obreda SPC.

U obrazloženju se podsjeća da je Đukanović učestvovao na neprijavljenom i zabranjem skupu 5. septembra na Cetinju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana