Smijenjeni direktor hrvatske tajne službe postao član Senata Univerziteta odbrane

Tanjug
Smijenjeni direktor hrvatske tajne službe postao član Senata Univerziteta odbrane

ZAGREB - Nakon što je u dramatičnim okolnostima smijenjen s mjesta direktora hrvatske Vojno bezbjednosno-obaveštajne agencije (VSOA), general Ivica Kinder je imenovan za člana Senata novoosnovanog Univerziteta odbrane i bezbjednosti u Zagrebu, piše danas zagrebački Jutarnji list.

Prema pisanju medija, Kinder je bio umiješan u pronevjeru finansijskih sredstava VSOA, što nikada zvanično nije demantovano.
    
Smjenu Kindera pokrenuo je u septembru prošle godine vrhovni komandant Oružanih snaga i predsjednik Hrvatske Zoran Milanović, nakon što je pročitao izvještaj unutrašnjeg nadzora Kancelarije Savjeta za nacionalnu bezbjednost, u kojem se navodi da Kinder nije zaustavio pronevjeru službenih sredstava Agencije.
    
Kasnije su u medijima objavljene informacije da je Kinder i lično učestvovao u otuđivanju sredstava. Istragom je utvrđeno da je u pronevjeri oko dva miliona  kuna učestvovalo čak 13 visokorangiranih funkcionera VSOA, od kojih je dosad njih petero disciplinski kažnjeno smiješno malim kaznama.
    
Dodaju da je istražne radnje protiv funkcionera VSOA, među kojima je navodno i Ivica Kinder, pokrenuo i Kancelarija za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala (Uskok), a njihovo rješenje o cijelom slučaju još se čeka. 
    
Međutim, uprkos tome general Ivica Kinder imenovan je u Senat Univerziteta, piše zagrebački dnevnik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana