Smijenjena zamjenica državnog tužioca

Agencije
Smijenjena zamjenica državnog tužioca

Zagreb - Zamjenik glavnog državnog tužioca Višnja Lončar od juče više nije zaposlena u Državnom tužilaštvu, nakon što je državnotužilačko vijeće razriješilo dužnosti na njen zahtjev koji je podnijela nakon što se našla u centru korupcijske afere na Medicinskom fakultetu, javile su agencije.

Podsjetimo, njen sin, student medicine, nije mogao položiti ispit iz anatomije pa je intervenisao njegov otac Božo Lončar, inače ljekar u KB Dubrava, koji je finansirao kupovinu ispita kod profesora Zlatka Kelovića.

U aferu je upletena i sama zamjenica Mladena Bajića i to od trenutka kada joj je prišao Marko Svalina, službenik policijskog USKOK-a, koji je sa još jednim policajcem uhapšen pod sumnjom da je podatke iz tajnih istraga davao zainteresovanim osobama, pa i pojedincima iz kriminalnog miljea. Svalina je navodno prišao Višnji Lončar i upozorio je da su članovi njene porodice upali u tajne mjere. Višnja Lončar sve je to prijavila glavnom državnom tužiocu Bajiću, no njen suprug i sin su već bili obuhvaćeni krivičnim postupkom.

Bajić je nedavno izjavio da će biti preispitana i uloga njegove zamjenice, ali je u međuvremenu ona sama procijenila da poslije ovog skandala više nema kredibilitet za obavljanje funkcije u Državnom tužilaštvu, posebno ne na ovako visokoj poziciji te je podnijela zahtjev za razrješenje.

Podsjetimo, među 12 uhapšenih u sklopu antikorupcijske akcije na Medicinskom fakultetu u Zagrebu izvedene 10. oktobra, su i članovi najuže porodice Bajićeve zamjenice, odnosno njen sin i suprug. Sedam osoba, među kojima je i Hrvoje Lončar, sin Bajićeve zamjenice Višnje Lončar, pušteno je da se brani sa slobode. Ostalih pet uhapšenih, među kojima su profesor Zlatko Kelavić, Lončarov otac Božo i ostali uhapšeni službenici fakulteta provešće mjesec u Remetincu. Oni su uhapšeni zbog prodaje ispita, a Medicinski fakultet je do daljeg suspendovao zaposlene koji su osumnjičeni u ovoj aferi.

Vijeće

Državnotužilačko vijeće juče je razriješilo još troje zamjenika, i to Petra Dragosavca i Mariju Jambor sa dužnosti zamjenika županijskog državnog tužioca u Županijskom državnom tužilaštvu u Zagrebu, te Hrvobrana Jaića sa dužnosti zamjenika opštinskog državnog tužioca u Opštinskom državnom tužilaštvu u Zagrebu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana