Smijenjena tri urednika na HRT-u

Agencije
Smijenjena tri urednika na HRT-u

Zagreb - Dan nakon što je Hrvatska radio-televizija “zaratila” sa Vladom Zorana Milanovića uslijedile su i prve smjene urednika na javnoj televiziji.

Nakon što je HRT u ponedjeljak uveče prozvala premijera Milanovića za pritisak na medije, vladina Služba za odnose s javnošću je odgovorila izrazivši “ponos i zadovoljstvo” zbog saopštenja HRT-a.

- To je prvi put u šezdesetak godina da se HRT, tačnije njeno odjeljenje za odnose s javnošću, pobunilo protiv jednog predsjednika ili premijera zbog nedozvoljenog pritiska i to saopštenjem u Dnevniku. Pozitivno je što su se na HRT-u, poslije decenija i decenija skladne isprepletenosti sa svim političkim režimima, konačno probudile slobodarske tendencije - navedeno je u saopštenju Vlade.

Premijer je pred novinarima istupio protiv govora mržnje i nacionalno motivisanog nasilja - kao što je ono u Kistanju kad su napadnuti pravoslavni bogoslovi - i vrlo jasno dokazao da HRT neprofesionalnim i neozbiljnim pristupom relativizuje društveno zlo koje se ovih dana ponovo širi iz konkretnih političkih krugova, navedeno je u saopštenju.

Iz Vlade ističu da je HRT u svom saopštenju navela da ta javna TV kuća ne bježi od sopstvenih grešaka, ali da nisu smatrali relevantnim da saopšte gledaocima koji ih plaćaju o kojim je i čijim greškama riječ, niti da se izvine, odnosno priznaju da su “uprskali”.

- Na HRT-u nisu u stanju razlikovati javnu polemiku i premijerov apel za odgovornošću medija od nedopustivog pritiska na medije - ističe se uz konstataciju da je “Vlada Zorana Milanovića jedina vlada, uz vladu Ivice Račana, koja na HRT ne vrši nikakav pritisak”.

Jedino što Vlada može jeste da govori javno zato što ima čistu savjest. Nadamo se da HRT-u neće trebati idućih šezdesetak godina za uočavanje tih razlika, ističu iz Vlade.

HRT je izjavu premijera Milanovića ocijenila kao nedozvoljiv pritisak na nezavisnost medija:

- HRT ne bježi od svojih grešaka, ali takve poruke s pozicije premijera upućene medijima smatra potpuno neprimjerenima - saopšteno je iz HRT-a.

Gost HRT-a

U svom Trećem dnevniku HRT u nedjelju uveče je dovela manje poznatog novinara i politologa Stjepu Martinovića i nastavnika istorije iz škole u mjestu Vukovina kod Velike Gorice Bruna Bergera, koji je ispravljao Milanovićevu tezu da u Finskoj nije bilo građanskog rata. Juče se ispostavilo da je Berger službeni spiker na stadionu “Maksimir” i kao takav bliski saradnik izvršnog predsjednika FK Dinamo Zdravka Mamića, koji je zbog vrijeđanja ministra sporta Željka Jovanovića optužen za govor mržnje prema Srbima.

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana