Smijenjen hrvatski ministar Darko Horvat, određen mu jednomesečni pritvor

Tanjug, Srna
Smijenjen hrvatski ministar Darko Horvat, određen mu jednomesečni pritvor

ZAGREB - Hrvatski premijer Andrej Plenković razriješio je večeras uhapšenog ministra građevinarstva, prostornog uređenja i državne imovine Darka Horvata.

-Razriješio ga je na lični zahtjev - rekao je portparol Vlade, prenosi Indeks.hr.

Sudija Županijskog suda u Zagrebu odredio je mjesec pritvora Horvatu, na prijedlog Kancelarije za suzbijanje korupcije i organizovanog kriminala (USKOK).

Horvat je prethodno ispitan u USKOK-u.

Predstavnik USKOK-a rekao je da je djelimično prihvaćen prijedlog USKOK-a po osnovu opasnosti od uticaja na svjedoke.

-Naš prijedlog je išao u pravcu dvije osnove, opasnost od ponavljanja krivičnog djela koja u međuvremenu nije prihvaćena zbog toga što je došlo do ostavke. Što se tiče svjedoka koje smo mi predložili za ispitivanje djelimično je prihvaćen naš prijedlog u odnosu na samo tri svjedoka. Još ćemo razmotriti možemo li uložiti žalbu na takvu odluku jer je istražni zatvor određen u trajanju od jednog mjeseca - rekao je predstavnik USKOK-a.

On je istakao da smatraju da će im to biti dovoljno da ispitaju sve svjedoke.

 U saopštenju USKOK-a navodi se da je Horvat prvoosumnjičeni, a drugoosumnjičena je njegova pomoćnica Ana Mandač.

Sumnja se, navodi USKOK, da je po nalogu Horvata njegova pomoćnica u tablicu onih kojima se dodjeljuju bespovratna sredstva dodala subjekte koji ne ispunjavaju kriterijume, a Horvat je onda potpisao da im se dodijele bespovratni podsticaji.

Hrvatski ministar Horvat uhapšen je danas, a policija je u saradnji sa USKOK-om pretražila njegovu kuću u Međimurju.

-Na teret mu se stavlja zloupotreba položaja - rekao je njegov advokat Vladimir Terešak.

Dodao je da je  njegov branjenik duže od sat vremena iznosio odbranu i odgovarao na sva pitanja, a očigledno da se ne smatra krivim.

Uz Horvata na meti istražitelja su se, prema nezvaničnim podacima, našli i potpredsjednik Vlade Boris Milošević, državni sekretar Ministarstva regionalnog razvoja Velimir Žunac i direktor Uprave za potpomognuta područja Katica Mišković.


Među osumnjičenima su i bivši ministar Tomislav Tolušić, te Horvatova pomoćnica Ana Mandac, koja je s dužnosti otišla nakon što je osumnjičena u aferi „Vjetroelektrane“ s bivšom državnim sekretarom Josipom Rimac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana