Smijenjen predsjednik skupštine Crne Gore Aleksa Bečić

GS
Smijenjen predsjednik skupštine Crne Gore Aleksa Bečić

PODGORICA - Crnogorski poslanici razriješili su dužnosti predsjednika parlamenta Aleksu Bečića.

Prije tri dana pala je i vlada premijera Zdravka Krivokapića.

Poslanici su se o smjeni predsednika parlamenta izjašnjavali prozivkom. Za smjenu Alekse Bečića glasala su 43 poslanika, 36 je bilo protiv, a jedan uzdržan. 

Strahinja Bulajić iz Demokratskog fronta biće v. d. predsjednika skupštine.

Prijedlog za razriješenje Alekse Bečića pre dve nedelje podnijelo je 38 poslanika opozicije, a u obrazloženju su naveli da parlament za vreme mandata Alekse Bečića “nije bio mjesto suštinskog političkog dijaloga, zbog čega nije uspio da ostvari jednu od svojih osnovnih funkcija i dovede do ubrzanja evropskog puta Crne Gore”.

Aleksa Bečić je na sjednici skupštine na kojoj se raspravljalo o njegovoj smjeni rekao da navodi u prijedlogu za njegovo razrešenje nisu utemeljeni i da je apsurdno tražiti smjenu predsjednika parlamenta “jer se nije postigla dvotrećinska većina oko potrebnih pitanja i nije došlo do deblokade pravosuđa”.

Poručio je da je ponosan na rezultate postignute dok je bio na čelu parlamenta.

“Najponosniji jesam što sam ovako odgovornu funkciju obavljao na način da se od mog djelovanja, rada, rezultata, nikada nije zastidila prvo moja porodica, niti ijedan građanin i politički subjekt u Crnoj Gori. Sve što sam radio, radio sam vjerujući da radim najbolje i isključivo za Crnu Goru”, rekao je Bečić.

Da je, kako je naveo, do izborne volje građana, ne bi mogao biti smijenjen.

Prethodno, parlament Crne Gore izglasao je nepovjerenje Vladi Zdravka Krivokapića.

Bečić je tada rekao da će, ukoliko Demokrate dobiju poziv za razgovore o novoj vladi, morati da dobiju i čvrste garancije da stranke koje ih pozovu neće u koaliciju sa DPS-om. 

Demokrate - Demorkatska Crna Gora saopštili su zatim da je za Građanski pokret URA Bečić “smetnja manjinskoj Vladi GP URA i DPS-a”.  

Poslanica URA Božena Jelušić rekla je, međutim, da ako neko misli da se nudi mogućnost DPS-u da se vraća na vlast, “on se zaista gorko vara”.

Predsjednik Crne Gore i lider DPS-a Milo Đukanović izjavio je Dojče veleu da je najveći interes Crne Gore da dobije odgovornu vlast i da će DPS pružiti podršku manjinskoj vladi - “uz određene razumne političke uslove”.

Vlada Zdravka Krivokapića je izdržala tačno 14 mjeseci. 

Izglasana je u Skupštini 4. decembra, 2020. godine, nakon sporazuma koalicije okupljene oko Demokratskog fronta, Ure i Demokrata, a poslije pobjede na izborima 30. avgusta 2020. čime je praktično prekinuta tridesetogodišnja vladavina DPS-a Mila Đukanovića prenosi RTS.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana