Smajić, Selaković: Razvijati saradnju u interesu građana i prosperiteta zemalja

Srna
Smajić, Selaković: Razvijati saradnju u interesu građana i prosperiteta zemalja

SARAJEVO - Ambasador BiH u Srbiji Aida Smajić i ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković saglasili su se da su bilateralni odnosi dobri, da postoji mnogo prostora za njihovo unapređenje i da će dvije zemlje razvijati saradnju u interesu svih građana, napretka i prosperiteta zemalja.

Tokom jučerašnjeg susreta u Beogradu, sagovornici su razgovarali o brojnim temama, sa posebnim akcentom na ekonomsku saradnju.

Sagovornici su se osvrnuli i na aktuelnu situaciju u borbi protiv pandemije virusa korona, te načine na koje se dvije zemlje bore sa pandemijom sa ciljem zaštite stanovništva uz brojne epidemiološke i druge mjere koje donose krizni štabovi i zvanični organi zemalja.

Smajićeva je izrazila očekivanja da će nakon uspješne borbe sa virusom korona, bilateralna saradnja Srbije i BiH biti intenzivirana, posebno akcentirajući rješavanje brojnih otvorenih pitanja koja duži niz godina čekaju rješavanje.

Ona je naglasila jasnu opredijeljenost BiH ka evropskim integracijama, o čemu postoji visoka politička saglasnost u zemlji, saopšteno je iz Ministarstva inostranih poslova.

Selaković je ponovio i da je opredijeljenost Srbije put ka EU, izrazivši podršku teritorijalnom integritetu BiH, poštovanju Dejtonskog mirovnog sporazuma, kao i saradnji dvije zemlje u okviru brojnih regionalnih, multilateralnih inicijativa i organizacija.

On je izrazio očekivanja da bi u narednom periodu bilo značajno i održavanje zajedničkih sjednica Vlade Srbije i Savjeta ministara, te iskazao zahvalnost BiH na timu ljekara koje je, tokom kritičnih dana pandemije, uputila u Novi Pazar kako bi se pomoglo tamošnjem stanovništvu u teškoj borbi protiv virusa korona.

Tokom susreta razgovarano je i o inicijativi BiH za otvaranje generalnog konzulata BiH sa sjedištem u Novom Pazaru, te o sudskim procesima koji se vode pred Višim sudom u Beogradu protiv državljana BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana