Služen parastos žrtvama ustaškog terora u Sloboštini

Agencije
Služen parastos žrtvama ustaškog terora u Sloboštini

Pakrac - U Sloboštini kod Pakraca danas je služen parastos za 1.368 srpskih civila koje su ustaše ubile na zvjerski način na današnji dan 1942. godine. Položeno je cvijeće na sedam masovnih grobnica u kojima se nalaze posmrtni ostaci 1.368 žrtava od kojih je 1.165 sa Kozare, a 203 iz Sloboštine i okolnih sela, među kojima je bilo i pedesetero djece od šest mjeseci do 14 godina.

Na mjestu porušenog spomenika majke s djetetom, u dvorištu pravoslavne crkve u Sloboštini, gdje se masovni zločin i dogodio, položeni su vijenci.

Komemoraciji je prisustvovalo pedesetak mještana, članova Vijeća srpske nacionalne manjine Požeško-slavonske županije i antifašista.

Udruženje antifašističkih boraca i antifašista iz Požege i županijsko Vijeće srpske nacionalne manjine osnovali su inicijativni odbor za obnovu kompletnog spomen-područja Sloboštine, gdje su civili ubijani u crkvenom dvorištu, a njihova tijela bacana u okolne bunare, saopštilo je Srpsko narodno vijeće /SNV/.

Spomen-područje devastirano je početkom rata 1991. godine, dok je figura majke sa djetetom ukradena. Prošle godine organizovana je akcija čišćenja tog prostora na koju se odazvalo četrdesetak mještana pakračkog kraja, te je prvi put održana komemoracijama žrtvama.

Avgust je na prostoru Zapadne Slavonije sav u znaku sjećanja na žrtve ustaških pokolja počinjenih 1942. godine.

U Japagi kraj Lipika 12. avgusta održana je komemoracija za 50 stradalih civila, dok je dan kasnije u Kusonjama kraj Pakraca bilo ubijeno 400 civila.

Na Senjaku kraj Požege, na mjestu nekadašnjeg ustaškog logora, 26. avgusta održaće se pomen na stradanje 300 nedužnih ljudi tog kraja. I spomenik na Senjaku, visok deset metara, bio je 1991. miniran, iako je bio van ratne zone. Ni do danas nije obnovljen.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana