Slučaj Pukanić: Vrhovni sud donio konačnu presudu

Agencije
Slučaj Pukanić: Vrhovni sud donio konačnu presudu

Zagreb - Vrhovni sud Hrvatske donio je pravosnažnu presudu četvorici optuženih za ubistvo novinara Ive Pukanića, koja će sutra biti objavljena, javile su agencije.

Portparol Vrhovnog suda Dražen Tripalo rekao je da je odluka napisana i upućena, ali sadržaj nije želio otkriti, javili su hrvatski mediji.

U zagrebačkom Županijskom sudu rečeno je da je Sud zaprimio odluku Vrhovnog suda i da će sutra biti objavljena kako bi o njenom sadržaju prvo bili upoznati optuženi i stranke u tom slučaju.

Za atentat na Ivu Pukanića i njegovog saradnika Niku Franjića zagrebački Županijski sud osudio je šestoricu optuženih na ukupno 150 godina zatvora.

Najstroža kazna od 40 godina izrečana je Željku Milovanoviću, koji je optužen da je aktivirao eksplozivnu napravu ispod Pukanićevog automobila.

Robert Matanić je kao organizator grupe bio osuđen na 33 godine zatvora, Bojan Gudurić na 30, Luka Matanić i Amir Mafalani na po 16 godina, Slobodan Đurović na 15 godina.

Vrhovni sud je prošle godine drugostupenom presudom trojici povećao kazne za ukupno 15 godina.

Đuroviću je kazna povećana sa 15 na 25 godina.

Njega terete da je bio veza između ubice i Sretena Jocića, zvanog Joca Amsterdam, koji je navodno za ubistvo platio milion i po evra.

Guduriću je kazna povećana s 30 na 33 godine, a Robertu Mataniću s 33 na 35 godina.

Ostalima je potvrđena prvostepena presuda.

Advokati osuđenih na kazne veće od 20 godina podnijeli su još jednu žalbu o kojoj je Vrhovni sud odlučivao sredinom januara.

Pukanić i Franjić ubijeni su 23. oktobra 2008. godine u eksploziji bombe u centru Zagreba.

Na prvom suđenju nije dokazano postojanje zločinačke organizacije, niti je otkriven motiv zločina, kao i krajnji nalogodavac.
Svi optuženi konačnu presudu čekaju iza rešetaka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana