Slučaj Merčep: Civilima puštali struju u debelo crijevo

Agencije
Slučaj Merčep: Civilima puštali struju u debelo crijevo

Zagreb - Ankica Gašpar, svjedok na suđenju Tomislavu Merčepu, rekla je da joj je 1991. godine pokojni Branko Velagić, koji je bio zatvoren u Pakračkoj Poljani, ispričao da je vidio kako su tamo mučili njenog supruga Savu Mijića i žicom mu puštali struju u debelo crijevo, te da je umro istog dana kada je doveden.

Gašparova je pred zagrebačkim Županijskim sudom posvjedočila da je njen suprug 18. oktobra 1991. godine otišao u Kutinu po platu, ali se više nije vratio. Kasnije je doznala da je istog dana, nakon mučenja, likvidiran u Pakračkoj Poljani.

"Velagić mi je pričao da je moj muž plakao i molio da ga puste, jer ništa nije kriv", rekla je Gašparova, koja je u vrijeme nestanka supruga radila kao daktilograf u policiji.

Branko Velagić ispričao je Gašparovoj da je u Pakračkoj Poljani bio prisiljen da ubija civile i kopa za njih rake, kao i da su zarobljenike skidali do gola, vezivali ih lancima i nakon toga zakopali, prenose hrvatski mediji.

Gašparova se prisjetila da se među njenim kolegama u policiji pričalo da je jedinicom u Pakračkoj Poljani komandovao Tomislav Merčep i da su pripadnici njegove jedinice ubijali nevine ljude.

Ona je ostala pri tvrdnji da joj je suprug ubijen u Pakračkoj Poljani i nakon što je Merčepov branilac Marko Ujević predočio da se u MUP-ovoj nacionalnoj evidenciji nestalih navodi da je nestao u Lipiku.

Merčepu se sudi po komandnoj odgovornosti za odvođenje, zlostavljanje, mučenje i ubijanje pedesetak civila srpske nacionalnosti sa zagrebačkog, kutinskog i pakračkog područja. On odbacuje optužbe i tvrdi da nikada nije komandovao jedinicom čiji su se pripadnici nazivali "Merčepovcima".

Na suđenju se ponovo nije pojavio pripadnik MUP-ove jedinice Miro Bajramović koji je prvi javno progovorio o zločinima za koje se tereti Merčep. Sud bi zbog toga, prema nezvaničnim saznanjima hrvatskih medija, mogao odustati od njegova ispitivanja.

Suđenje će biti nastavljeno 15. aprila.

Merčep je uhapšen 10. decembra 2010. godine, ali je zbog navodno lošeg zdravstvenog stanja bio u zatvorskoj bolnici u Zagrebu ili po banjama gdje je u junu 2011. i primio optužnicu. Ljetos je, takođe, zbog zdravstvenog stanja, pušten da se brani sa slobode.

Podignuta optužnica ne pokriva njegovo djelovanje u Vukovaru gdje je, prema podacima predstavnika Srba i nevladinih organizacija, odgovoran za odvođenje i likvidaciju nekoliko desetina Srba u ljeto 1991. godine, prije početka borbi za taj grad./

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana