“Slučaj leks Perković”: EU možda uvodi sankcije Hrvatskoj

Tanjug
“Slučaj leks Perković”: EU možda uvodi sankcije Hrvatskoj

Brisel - Uprkos pomirljivimom pismu Zagreba koje je juče upućeno Briselu, EU bi već sljedeće sedmice mogla da uvede sankcije Hrvatskoj zbog podrivanja pravnog poretka EU, prenosi Tanjug.

To je saopštila portparol komesara za pravosuđe Vivijan Reding.

- Još smo veoma zabrinuti zbog jednostrane odluke Hrvatske da samo tri dana prije pristupanja EU ograniči sprovođenje evropskih naloga za hapšenje - rekla je novinarima portparol Mina Andrejeva, dodajući da to predstavlja “podrivanje evropskog pravnog poretka”.

Andrejeva je, međutim, potvrdila da je iz hrvatskog ministarstva pravde u Brisel juče stiglo pismo koje “izgleda konstruktivno”, kao i da je premijer Zoran Milanović istog dana telefonom razgovarao sa predsjednikom Evrpske komisije Žose Manuel Barozom.

- Pokušavamo da razjasnimo stav Hrvatske - rekla je Andrejeva, ali je dodala da će Redingova ipak predložiti kolegijumu EK da Hrvatskoj uvede sankcije na osnovu člana 39 pristupnog ugovora.

- Ove mjere bi se mogle uvesti već početkom septembra - izjavila je Andrejeva.

Redingova je ranije najavila da bi te sankcije mogle da obuhvate uskraćivanje pristupa Hrvatskoj evropskim fondovima, zamrzavanje pregovora o pristupanju Šengenskoj zoni, kao i stavljanje Hrvatske pod posebne mjere nadzora po ugledu na Rumuniju i Bugarsku.

Spor između Zagreba i Brisela nastao je zbog kontroverznog zakona, popularno nazvanog “Leks Perković” kojim je Hrvatska izuzela sebe od postupanja po evropskim potjernicama za krivična djela počinjena prije 2002. godine.

Ovaj zakon je donesen kako bi se spriječilo izručenje Josipa Perkovića, nekadašnjeg funkcionera jugoslovenske tajne službe koga Njemačka traži zbog organizovanja atentata na hrvatske disidente u Njemačkoj osamdesetih godina.

Perković je i nakon otcjepljenja Hrvatske obavljao visoke obavještajne funkcije u režimu Franje Tuđmana, a njegov sin je savjetnik za nacionalnu bezbjednost aktuelnog predsjednika Ive Josipovića.

Pokušaj Hrvatske da izbjegne sprovođenje evropskih zakona je naišao na oštre kritike u Briselu, naročito, jer je riječ o zemlji koja je tek nedavno postala članica EU.

Zbog toga je proteklih dana došlo do razmjene oštrih riječi između Zagreba i Brisela, što je eskaliralo nakon što se Vlada Hrvatske oglušila o zahtjev Redingove da do prošlog petka pismeno obavijesti Komisiju da li ima namjeru da ukine sporni zakon.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana