“Slučaj leks Perković”: Danas ističe rok, Vlada još ne odgovara Briselu

HRT
“Slučaj leks Perković”: Danas ističe rok, Vlada još ne odgovara Briselu

Brisel – Danas ističe rok koji je Evropska komisija dala Hrvatskoj da odgovori kada će ukinuti zakon donesen samo dan prije ulaska u Evropsku uniju, nazvan “leks Perković”, prenosi HRT.

Šta će i kad će Hrvatska na ovo odgovoriti evropskom komesaru za pravosuđe Vivijan Reding - još se tačno ne zna.
Ako se pita Evropska komisiju, pravila su jasna.

- Pričekaćemo odgovor, rok je danas, ali naravno ako dobijemo uvjerenje da ćemo dobiti odgovor, dan-dva zakašnjenja neće biti problem - kaže Mina Andreeva, portparol predsjednika EK Vivian Reding.

Ukoliko odgovor ne dođe, Evropska komisija prijeti sankcijama.

- Sankcije mogu uključivati uskraćivanja novca iz EU fondova. Za Hrvatsku bi bilo dobro da poštuje ono što je dogovoreno u pregovorima i da se potpuno implementira EU zakonodavstvo - objašnjava Andreeva.

Najveća se prašina oko ovog zakona digla zbog Josipa Perkovića. Njemačka već godinama traži izručenje bivšeg pripadnika jugoslavenskih tajnih službi zbog optužbi za političku likvidaciju hrvatskog iseljenika Stjepana Đurekovića.

U Banskim dvorima uvjeravaju da ove izmjene zakona nemaju veze s Perkovićem jer da se i povuku, kažu, njegov je slučaj u zastari, a zastara se ukida jedino promjenama Ustava za koje se zalaže SDP, a protiv kojih je HNS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana