Slovenija: Vojska u gašenju požara danas utrošila 500 hiljada litara vode

G.S.
Slovenija: Vojska u gašenju požara danas utrošila 500 hiljada litara vode

LjUBLjANA - Slovenačka vojska već šesti dan intenzivno je angažovana na gašenju požara i pomoć u zaustavljanju njegovog širenja na Krasu, javlja Anadolija.

Izradili su i plan angažovanja snaga Slovenačke vojske po planu VIHRA-e zbog velikog požara na području Miren - Kostanjevica.

Odlučujuću ulogu u zaustavljanju požara imaju vazduhoplovne jedinice 15. puka Vojnog vazduhoplovstva Slovenačke vojske sa helikopterima Bell 412, Couga AS AL i avionima Pilatus PC.

Prvog dana gašenja požara, 15. jula, bacili su 30.000 litara vode, a svaki naredni dan u prosjeku 123.000 litara. U četvrtak, 21. jula, bačeno je skoro 500 hiljada litara.

Za pet dana bacili su ukupno oko 900.000 litara vode za potrebe gašenja požara i u tome su proveli 93 sata.

U sastavu Slovenačke vojske bili su i pripadnici Komande snaga Slovenačke vojske, 1., 72. i logističke brigade Zajedničkog centra za obuku za gašenje požara i druge prateće potrebe.

Ove jedinice pružaju logističku pomoć u vodosnabdijevanju sa sedam cisterni za vodu ukupnog kapaciteta 50.000 litara, a formirale su i sanitetski centar za medicinsku pomoć sa četiri mobilne vojne ekipe prve pomoći.

U Vipavskoj kasarni svakodnevno obezbjeđuju 600 obroka i smještaj za stotinu ljudi, kuharsku ekipu i prevoz. Za pomoć šumarima u okolini nalazi se bager od 20 tona Inžinjerijske jedinice.

Tim bespilotnih letjelica takođe igra važnu ulogu u praćenju požara, koji koristi termovizijsku kameru za otkrivanje žarišta požara.

Aktivirana je pješadijska četa, oko 90 pripadnika i pripadnika Slovenačke vojske, koji iz kasarne Vipava obezbjeđuju brzo reagovanje snaga gdje god je to potrebno u zoni požara. Za što uspješnije i koordinisano izvršavanje zadatka, Slovenačka vojska obezbjeđuje i vazdušno osmatranje, funkciju komandovanja i upravljanja, uključujući i obezbjeđivanje oficira za vezu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana